Dzisiaj sos paprykowy u mnie w domu zwany pesto z papryki. Jest bardzo smaczny najlepiej smakuje gdy macza się w nim wiejską kiełbaskę. Pasuje do wielu przekąsek może służyć jako dip do krakersówchipsów czy innych przekąsek jak i również do mięs i innych frykasów.Składniki:2,5 kg pomidorów,1,5 kg papryki żółta i czerwona do uzyskania idealnego koloru1 kg cebuli,czosnek1 łyżeczka octu1 łyżeczka cukru,sól,pieprz,zioła prowansalskieWykonanie:Paprykę kroimy w małe kawałki. Czosnek i cebulę obieramy z łupinek następnie drobno siekamy. Do garnka wrzucamy obie paprykipomidory pokrojone w kostkę bez skóry, czosnek i cebulę podlewamy to wodą oraz dodajemy ocet, przyprawy. Prażymy wszystko do miękkości mieszając. Na koniec wszystko razem miksujemy do uzyskania papki. Sos wlewamy do małych słoiczków dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.