Wykonanie
Zachciało mi sie spróbować, czy
wiśnie w
alkoholu już się przegryzły , postanowiłam więc zrobić tort z masą
śmietanową, z ich dodatkiem. A ponieważ
wiśni do dekoracji było mało, dodałam
maliny – na wierzch i trochę do masy. Wyszedł pyszny letni tort, w sam raz na wizytę rodziny. A że mam na razie dość przygód z nowym piekarnikiem, ciasto
biszkoptowe zrobiłam moim ulubionym sposobem – w kuchence mikrofalowej. I tym razem mnie nie zawiodło – wyrosło pięknie i nie opadło! Podaję więc przepis:Ciemny
biszkopt:3 duże lub 4 małe
jajka3/4 szklanki
cukruniepełna szklanka
mąkiłyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakaołyżka
oleju1/3 szklanki
wody gazowanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa śmietanowa500 ml
śmietany 30%3 łyżki
żelatyny2-3 łyżki
cukru-pudrutrochę
mleka3/4 szklanki
wiśni z
alkoholu1/2 szklanki
malinstarta
czekolada ,
wiśnie i
maliny do dekoracji
Jajka z
cukrem utrzepać na puszystą masę,
potem mieszając łyżką, dodawać
mąkę z proszkiem,
kakao, trochę
oleju i
wody gazowanej ( dzięki temu ciasto jest puszyste i wilgotne),
mąkę ziemnaczaną. Wlać ciasto do okrągłago naczynia żaroodpornego lub innego odpowiedniego dla kuchenki, wstawić najpierw na 4 min na 400 W,
potem na 10-12 min na 600 W. Zostawić kilka minut w wyłączonej kuchence, żeby „doszło”. Wyjąć, wystudzić, pokroić na trzy blaty.
Śmietanę utrzepać z
cukrem- pudrem.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej, przegotowanej
wody, po kilku minutach dolać trochę zimnego
mleka i wstawić do kuchenki na minutę na 300 W. Zamieszać energicznie do rozpuszczenia, wystudzić. Dolewać stopniowo, mieszając, do
śmietany. Odłożyć nieco masy na wierzchni blat, do reszty dodać
wiśnie odcedzone z
alkoholu i
maliny. Delikatnie zamieszać, wstawić do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie smarować masą blaty i układać tort. Wierzch posmarowac masą bez
owoców. Najładniejsze
maliny i
wiśnie ułożyć ozdobnie na rozsmarowanej
masie, posypać
czkoladą mleczną lub deserową, startą na grubych oczkach. Gotowy tort wstawić do lodówki, aby masa dobrze zastygła. Smacznego!