Wykonanie
Tym razem to tort obchodzącego dość długo i na raty okrągłe urodziny mojego
Męża. Ten był dla znajomych z pracy.
Biszkopt zrobiłam ciemny, masę powtórzyłam
śmietanową i znów sięgnęłam po zrobione latem zapasy –
wiśnie drążone w
syropie. Najładniejsze odłożyłam do dekoracji, a resztę zmiksowałam i dodałam do masy do środka. A oto szczegóły :4
jajka¾ szklanki
cukruszklanka
mąki2 łyżki
kakaołyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:500 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru-pudru¾ szklanki
wiśni drążonych z
syropem2, 5 łyżki
żelatyny, trochę
mlekaWiśnie i posypka do dekoracji
Jajka utrzepać z
cukrem na puszystą masę. Miksując na najmniejszych obrotach, dodawać
mąki z proszkiem i
kakao. Piec w 180 C 30-40 min.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem-pudrem.
Żelatynę zalać przegotowaną zimną
wodą, jak namięknie, dodac nieco
mleka i wstawić do kuchenki na minutę i 20 sek. Rozmieszać, dodać do masy mieszając dokładnie. Połowę odłożyć na wierzch, do reszty dodać zmiksowane
wiśnie z
syropem i wymieszać. Przełożyć tort masą
wiśniową, zostawiając na posmarowanie
boków. Na wierzch rozsmarowac białą masę, ozdobic
wiśniami i posypką, która pewnie każemu została od pierniczków. Boki posmarować masą
wiśniową.Ciemne blaty bardzo nam smakowały do śmietanowej masy a
wiśnie uzupełniły smak. Smacznego!Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!Szczęścia i spełnienia marzeń !