ßßß
Cookit - przepis na Kakaowy tort z bitą śmietaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kakaowy tort z bitą śmietaną
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka
Mąka ziemniaczana
Kakao
Proszek do pieczenia
Olej
Ocet
Śmietana kremówka
Cukier puder
Śmietana śnieżka
Żelatyna
Woda
Brzoskwiniowy dżem
Wino
Alkohole
Wykonanie
Tort przełożony
bitą śmietaną
. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny.
Biszkopt
:6 dużych
jajek
7 łyżek
cukru
5 łyżek
mąki
krupczatki1 łyżka
mąki ziemniaczanej
1 łyżka
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka
oleju
1 łyżka
octu
Krem
kakaowo
-
śmietankowy
:2 opakowania (500 g)
śmietany kremówki
3 łyżki
cukru pudru
2 opakowania
Śnieżki
6 łyżeczek
żelatyny
1/2 szklanki
wody
duża łyżka
kakao
Dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
kilkanaście
wiśni
z
alkoholu
Jajka
z
cukrem
ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać
olej
, a następnie
proszek do pieczenia
oraz
ocet
.
Mąkę
(krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z
kakao
, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.
Żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić
śmietanę
z dodatkiem
Śnieżki
i
cukru pudru
. Dodać
kakao
i powoli wlewać wystudzoną
żelatynę
.Krążki ciasta posmarować
dżemem
, przełożyć grubą warstwą tężejącego
kremu śmietankowego
. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki
tortu
. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć
wiśnie
z
alkoholu
.
Źródło:
http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/11/kakaowy-tort-z-bita-smietana.html
Przepisy powiązane
Straccatiella na maślance
Straccatiella na maślance
Straccatiella na maślance
Straccatiella na maślance
Straccatiella na maślance
Składniki powiązane (0)