ßßß Cookit - przepis na Kakaowy tort z bitą śmietaną

Kakaowy tort z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Tort przełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny.
Biszkopt:
6 dużych jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
Krem kakaowo-śmietankowy :
2 opakowania (500 g) śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania Śnieżki
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
duża łyżka kakao
Dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
kilkanaście wiśni z alkoholu
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie proszek do pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić śmietanę z dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę.
Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć wiśnie z alkoholu.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/11/kakaowy-tort-z-bita-smietana.html