Wykonanie
To danie robię zazwyczaj na potrzeby córki-weganki. Gdy dla reszty rodziny przyrządzam jakieś
mięso, dla niej smażę osobną porcję warzyw na patelni. Takie smażone warzywa są bardzo smaczne, toteż czasem robię dużą porcję dla całej rodziny w woku i wtedy zajadamy się nimi wszyscy. Dobór warzyw jest przypadkowy, zależy co akurat mam w lodówce. Oto co znalazłam ostatnio :kawałek
bakłażanapapryka czerwonapapryka żółtacebulakilka
pieczarekseler naciowy – 2 łodygi2 łyżki
sosu sojowegopapryka wędzona
pieprz ziołowy i czarny
sólnatka pietruszkioliwaBakłażana po pokrojeniu na kawałki posoliłam, żeby stracił goryczkę, po kilkunastu minutach opłukałam i osuszyłam. Pozostałe warzywa też pokroiłam na kawałki i po kolei wrzucałam na rozgrzaną
oliwę – najpierw
cebulę i
pieczarki,
potem papryki,
bakłażana i
seler naciowy. Posypałam
papryką i
pieprzami i przesmażyłam, żeby wydobyć ich aromat. Na koniec posoliłam i posypałam
natką pietruszki, wlałam
sos sojowy, jeszcze chwilę przesmażyłam i gotowe.Takie warzywa można jeść na obiad do
ryżu lub
makaronu, albo na kolację same lub z
chlebem. W każdej konfiguracji są pyszne. Smacznego !