Wykonanie
U mnie rosołek jest na obiad w każdą niedzielę. Kiedy próbuję podać inną zupę , domownicy protestują – bez rosołku to nie niedziela. Przemożna jest siła tradycji… Podobnie jest u mojego Rodzeństwa i choć nie mieszkamy blisko, to gdy zasiadam w niedzielę do obiadu myślami jestem z rodzinką , u której też zaczynają obiad od do rosołku…
Mięso gotowane nie cieszy się u mnie powodzeniem, toteż wykorzystuję je na różne sposoby. Czasem wykorzystując rosół robię
kurczaka w galarecie, czasem porosołową pastę do
pieczywa. A ostatnio miałam kilka
drobiowych wątróbek , które usmażyłam , dodałam do ugotowanego
mięsa, dorzuciłam to i owo i powstał smaczny pasztet.miseczka obranego
mięsa z rosołu4-5
wątróbek drobiowychcebulakawałek
pora ugotowanego w rosoleczerstwa
bułkajajkotrochę
tartej bułki do posypania
sól,
pieprz,
majeranek, cząber,
zioła prowansalskieszczypta
gałki muszkatołowejolej do smażeniatrochę rosołuOczyszczone
wątróbki smażymy na
oleju z pokrojoną
cebulką, do miękkości.
Bułkę moczymy w
mleku lub w rosole,
potem dokładnie odciskamy i rozdrabniamy. Do miski wkładamy
mięso i
pora z rosołu, dodajemy
wątróbki z
cebulką i miksujemy. Dodajemy rozdrobnioną
bułkę, wbijamy
jajko, przyprawiamy do smaku w/w
przyprawami, mieszamy i wyrabiamy dokładnie. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub innej formy , posypujemy po wierzchu
tarta bułką, skrapiamy rosołem i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C, aż wierzch się przyrumieni.Możemy go jeść na ciepło lub na zimno. Doskonale pasują do niego
kiszone ogórki.Smacznego !