Wykonanie
Dawno już myślałam o tym, żeby takie kotlety przygotować, może dlatego że nie lubię smaku samej
wątróbki, ale lubię
wątróbkę z
przyprawami ;) W moich kotletach znajdziecie więc oczywiście
cebulkę, jest też aromatyczny
majeranek i jest jeszcze
jabłko, które nadaje kotletom delikatny smak i lekką
słodycz. Podane tradycyjnie, czyli z duszoną
cebulką i
ziemniakami - mnie smakowały wybornie. Bardzo smaczne są też na zimno.
Składniki:0,5 kg
wątróbki drobiowej1 średnia
cebula1
jajko3-4 łyżki
bułki tartej3-4 łyżki
mąki pszennej1/2
jabłka1 łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:Oczyszczoną
wątróbkę siekam w małe kawałki (ok. pół cm), przekładam do miski.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na niewielkiej ilości
oleju doprowadzam do zeszklenia, przekładam ją do
wątróbki. Dodaję
majeranek, starte
jabłko,
jajko, mieszam. Dodaję
bułkę tartą i
mąkę - masa powinna być gęsta ( ale nie aż tak, by dało się kotleciki formować ręką). Doprawiam
solą i
pieprzem, łyżką układam na rozgrzanej patelni porcje masy. Smażę pod przykryciem po kilka minut z każdej strony (uwaga- kotlety pryskają ;). Podaję z podsmażoną
cebulką i
ziemniakami.Przepis autorski.