Wykonanie
Lubię
ziemniaki, ale takie wymyślne, a już
ziemniaki faszerowane zapiekane to tradycyjne danie w mojej kuchni.
Ziemniaki zapiekane robię na różne sposoby, dzisiaj z
brokułami i
żółtym serem. Udało mi się kupić bardzo duże okazy, im większe tym lepiej.
Ziemniaki kroję najpierw wzdłuż na pół,
solę i piekę w piekarniku do miękkości. Upieczone
ziemniaki wydrążyłam częściowo. Miąż wykorzystałam do nadzienia, którym wypełniłam
ziemniaki. Proste danie i bardzo smaczne pasujące jako przystawka do grilla czy innego
mięsa.Składniki:10 dużych
ziemniaków1 mała
cebula2 ząbki
czosnkukawałek
żółtego sera, startego około 150 ml1 łyżka świeżego
tymianku1
brokułsól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwyWykonanie:
Ziemniaki umyj, osusz i podziel wzdłuż na pół.
Posól, polej
oliwą i upiecz do miękkości w piekarniku na 160ºC termoobieg przez 40 minut. Gotowe
ziemniaki wydrąż częściowo. Miąż włóż do pojemnej miski.Podziel
brokuł i zblanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do
ziemniaków.
Cebulę i
czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na
oliwie lekko bez zrumienienia. Dodaj do
ziemniaków wraz ze
startym serem , dopraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem i wszystko delikatnie zamieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij wydrążone
ziemniaki i zapiecz w piekarniku na 200ºC przez około 15 minut.Podawaj na ciepło jako dodatek do
mięsa lub grilla.

Polecane przepisy
Sałatka z
bobu i grillowanych
buraczkówOrientalny pilau
ryżTzatziki ze smażonej
cukiniiGrillowany
kurczak i pikantna salsaHiszpański sos romesco