ßßß
Ziemniaki kroję najpierw wzdłuż na pół, solę i piekę w piekarniku do miękkości. Upieczone ziemniaki wydrążyłam częściowo. Miąż wykorzystałam do nadzienia, którym wypełniłam ziemniaki. Proste danie i bardzo smaczne pasujące jako przystawka do grilla czy innego mięsa.Składniki:10 dużych ziemniaków1 mała cebula2 ząbki czosnkukawałek żółtego sera, startego około 150 ml1 łyżka świeżego tymianku1 brokułsól i pieprz do smaku2 łyżki oliwyWykonanie:Ziemniaki umyj, osusz i podziel wzdłuż na pół. Posól, polej oliwą i upiecz do miękkości w piekarniku na 160ºC termoobieg przez 40 minut. Gotowe ziemniaki wydrąż częściowo. Miąż włóż do pojemnej miski.Podziel brokuł i zblanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do ziemniaków.Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oliwie lekko bez zrumienienia. Dodaj do ziemniaków wraz ze startym serem , dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko delikatnie zamieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij wydrążone ziemniaki i zapiecz w piekarniku na 200ºC przez około 15 minut.Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa lub grilla.
Polecane przepisySałatka z bobu i grillowanych buraczkówOrientalny pilau ryżTzatziki ze smażonej cukiniiGrillowany kurczak i pikantna salsaHiszpański sos romesco