ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki faszerowane zapiekane

Ziemniaki faszerowane zapiekane

nazwa

Wykonanie

Lubię ziemniaki, ale takie wymyślne, a już ziemniaki faszerowane zapiekane to tradycyjne danie w mojej kuchni. Ziemniaki zapiekane robię na różne sposoby, dzisiaj z brokułami i żółtym serem. Udało mi się kupić bardzo duże okazy, im większe tym lepiej.
Ziemniaki kroję najpierw wzdłuż na pół, solę i piekę w piekarniku do miękkości. Upieczone ziemniaki wydrążyłam częściowo. Miąż wykorzystałam do nadzienia, którym wypełniłam ziemniaki. Proste danie i bardzo smaczne pasujące jako przystawka do grilla czy innego mięsa.
Składniki:
10 dużych ziemniaków
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek żółtego sera, startego około 150 ml
1 łyżka świeżego tymianku
1 brokuł
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki umyj, osusz i podziel wzdłuż na pół. Posól, polej oliwą i upiecz do miękkości w piekarniku na 160ºC termoobieg przez 40 minut. Gotowe ziemniaki wydrąż częściowo. Miąż włóż do pojemnej miski.
Podziel brokuł i zblanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do ziemniaków.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oliwie lekko bez zrumienienia. Dodaj do ziemniaków wraz ze startym serem , dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko delikatnie zamieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij wydrążone ziemniaki i zapiecz w piekarniku na 200ºC przez około 15 minut.
Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa lub grilla.
Polecane przepisy
Sałatka z bobu i grillowanych buraczków
Orientalny pilau ryż
Tzatziki ze smażonej cukinii
Grillowany kurczak i pikantna salsa
Hiszpański sos romesco
Źródło:http://codojedzenia.pl/ziemniaki-faszerowane-zapiekane