Bardzo lubię halloumi, chociaż swoim wyglądem nie przyciąga on wzroku. Halloumi to rodzaj sera solankowego, o dosyć gumowej konsystencji i słodkawym smaku. Walorów smakowych nabiera halloumi dopiero po usmażeniu lub grillowaniu.Robię często lekkie sałatki z halloumi, ale tym razem postanowiłam zapiec halloumi z warzywami w pomidorowym sosie. Zapiekanka z halloumi i oberżyny wyszła pyszna, a zjedliśmy ją z perskim chlebem barbari.Składniki:1 oberżyna200 g sera halloumi400 g krojonych pomidorów z puszki2 bananoweszalotki2 ząbki czosnkugarść świeżej bazylii1 łyżka oliwyolej so smażeniasol i pieprz do smakuWykonanie:Pokrój oberżynę w kostkę i posól, odstaw na na 30 minut. Wyciśnij lekko wodę z oberżyny i usmaż na oleju wraz z czosnkiem i cebulą.Pokrój halloumi w plasterki, smaż na złoty kolor.Pomidory dopraw solą, pieprzem i pokrojoną bazylią.W żaroodpornym ułóż warstwami warzywa i ser i zalej pomidorami.Zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 20 minut.Polecane przepisyHalloumi serrodem z CypruZapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosemCo zrobic z resztkami obiadu ?Zapiekanka z soczewicyZapiekanka z kurczaka z mozzarella