ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z halloumi i oberżyny

Zapiekanka z halloumi i oberżyny

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię halloumi, chociaż swoim wyglądem nie przyciąga on wzroku. Halloumi to rodzaj sera solankowego, o dosyć gumowej konsystencji i słodkawym smaku. Walorów smakowych nabiera halloumi dopiero po usmażeniu lub grillowaniu.
Robię często lekkie sałatki z halloumi, ale tym razem postanowiłam zapiec halloumi z warzywami w pomidorowym sosie. Zapiekanka z halloumi i oberżyny wyszła pyszna, a zjedliśmy ją z perskim chlebem barbari.
Składniki:
1 oberżyna
200 g sera halloumi
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 bananowe szalotki
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
1 łyżka oliwy
olej so smażenia
sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrój oberżynę w kostkę i posól, odstaw na na 30 minut. Wyciśnij lekko wodę z oberżyny i usmaż na oleju wraz z czosnkiem i cebulą.
Pokrój halloumi w plasterki, smaż na złoty kolor.
Pomidory dopraw solą, pieprzem i pokrojoną bazylią.
W żaroodpornym ułóż warstwami warzywa i ser i zalej pomidorami.
Zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 20 minut.
Polecane przepisy
Halloumi ser rodem z Cypru
Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem
Co zrobic z resztkami obiadu ?
Zapiekanka z soczewicy
Zapiekanka z kurczaka z mozzarella
Źródło:http://codojedzenia.pl/zapiekanka-z-halloumi-i-oberzyny