ßßß
Niedawno jadlam ciasto z jablkami z orzechowa kruszonka. Smakowalo okrutnie. Nie bylo rady jak podwinac rekawki i upiec je samemu. Ciasto jest proste w wykonaniu, typu ciasto ucierane, bardzo wilgotne. Nie moglam sie doczekac i odkroilam kawalek prawie zaraz po upieczeniu. Ciasto sie mocno pokruszylo ale smakowalo bosko. Po ostygnieciu ciasta nie bylo juz problemow z krojeniem. Ciasto zbija sie troche ale jest bardzo wilgotne, przenikniete zapachem cynamonu i imbiru.
Przepis na ucierane ciasto z jablkami z orzechowa kruszonkaSkladniki:10-14 porcji150 g masla, miekkiego2½ dl cukru½ dl mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka1 łyżeczka wanilii4 ½ dl mąki½ łyżeczki cynamonu½ łyżeczki imbiru w proszku5 dl startego jabłka, 4 jablka średniej wielkosciOrzechowa kruszonka1 dl brązowego cukru3 łyżki mąki2 łyżki masła2 dl posiekanych orzechów włoskichLukier1 dl cukru pudru1 łyżeczka wodyWykonanie:Ubij masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania. Wlej mleko.Zetrzeć jabłka.Wymieszaj mąkę, cynamon i imbir z masa maslana, a na koncu dodaj jabłko.Wyloz ciasto do podluznej foremki, posmarowanej tluszczem i oproszonej. Wygladz powierzchnie.Zrob kruszonke z podanych skladnikow i posyp ciasto.Piecz ciasto w temperaturze 160ºC (termoobieg), około 45 minut. Utrzyj lukier z cukru pudru i wody i udekoruj ciasto.Lepiej aby ciaslo ostyglo przed krojeniem.
Polecane przepisyAmerykańskie ciasto z cynamonemKruche ciasto z malinami i puszystą beząSzwedzki tort truskawkowyMini zapiekanki ziemniaczane Francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon