Wykonanie

Niedawno jadlam ciasto z
jablkami z orzechowa kruszonka. Smakowalo okrutnie. Nie bylo rady jak podwinac rekawki i upiec je samemu. Ciasto jest proste w wykonaniu, typu ciasto ucierane, bardzo wilgotne. Nie moglam sie doczekac i odkroilam kawalek prawie zaraz po upieczeniu. Ciasto sie mocno pokruszylo ale smakowalo bosko. Po ostygnieciu ciasta nie bylo juz problemow z krojeniem. Ciasto zbija sie troche ale jest bardzo wilgotne, przenikniete zapachem
cynamonu i
imbiru.

Przepis na ucierane ciasto z
jablkami z orzechowa kruszonkaSkladniki:10-14 porcji150 g
masla, miekkiego2½ dl
cukru½ dl
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1 łyżeczka
wanilii4 ½ dl
mąki½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
imbiru w proszku5 dl startego
jabłka, 4
jablka średniej wielkosciOrzechowa kruszonka1 dl
brązowego cukru3 łyżki
mąki2 łyżki
masła2 dl posiekanych
orzechów włoskichLukier1 dl
cukru pudru1 łyżeczka
wodyWykonanie:Ubij
masło z
cukrem i
wanilią. Dodaj po jednym
jajku podczas ubijania. Wlej
mleko.Zetrzeć
jabłka.Wymieszaj
mąkę,
cynamon i
imbir z masa
maslana, a na koncu dodaj
jabłko.Wyloz ciasto do podluznej foremki, posmarowanej tluszczem i oproszonej. Wygladz powierzchnie.
Zrob kruszonke z podanych skladnikow i posyp ciasto.Piecz ciasto w temperaturze 160ºC (termoobieg), około 45 minut. Utrzyj
lukier z
cukru pudru i
wody i udekoruj ciasto.Lepiej aby ciaslo ostyglo przed krojeniem.

Polecane przepisyAmerykańskie ciasto z
cynamonemKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząSzwedzki tort
truskawkowyMini zapiekanki ziemniaczane Francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon