ßßß
3 – 4 jabłka400ml wody400ml mleka1 duże jajko200-300g mąkikilka kropel ekstraktu waniliowegopół łyżeczki cynamonupół łyżeczki soli (można nawet więcej, zależy od soli, należy spróbować pierwszego placuszka i ewentualnie doprawić ciasto do smaku)masłocukier puder, cynamon do podaniaJabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki wielkości kęsa.W dużym naczyniu wyrobić ciasto: wlać wodę, mleko, wbić jajko, dodać make, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, żeby zbytnio nie rozlewało się na patelni, jeżeli będzie za żadkie dodać mąki i dobrze rozrobić. Moja metoda na wylewanie placuszków z jabłkami jest następująca: do łyżki wazowej wkładam 3 – 4 kawałki jabłka, nabieram niewielką ilość ciasta, lekko mieszam, aby jabłka pokryły się ciastem i tak przygotowaną mieszankę wlewam na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu aż ciasto na wierzchu zacznie wysychać, przerzucić łopatką na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem.
Smacznego!