ßßß
Z inspiracji "Kuchnia+" - kuchnia australijskaDeser rozpływa się w ustach i pachnie niesamowicie.Na wierzchu chrupiąca skórka, a środek bardzo wilgotny, na dnie zbiera się sos karmelowy...Megasłodka uczta dla podniebienia, ilość cukru trochę przeraża, ale raz na jakiś czas można, w końcu mamy karnawał:)do tego powinien być jakiś sos waniliowy, ale już sobie odpuściłam.Dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.Bardzo łatwe do zrobienia, nie może nie wyjść.Dość reklamy. Do przepisu.
Ilości podane w filiżankach, ale w tym przypadku możemy zamienić filiżankę na szklankę. Sprawdzone.Zmieniłam sposób łączenia składników aby ciasto było bardziej puszyste i przez to zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia (jakoś 3 łyżeczki mnie przeraziły). Moje zmiany podane w nawiasie.Przepis z moją modyfikacją stąd: pudding1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru pudru (dałam zwykły)3 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1 kopiastą )2-3 dojrzałe banany ( dałam 1.5 do masy i na wierzch całego w plasterki)szczypta soli (ważne bo potem nasz sosik karmelowy jest lekko słony:))3/4 szklanki mleka85 g roztopionego masła1 jajkocukier z waniliąPOLEWA:1 szklanka wody3/4 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki syropu z trzciny cukrowej ( u mnie golden syrup)Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 C (160 C z termoobiegiem). Przygotuj szczelną brytfankę, lub naczynie żaroodporne.Zagotować składniki polewy.Odrobinę zmieniłam sposób łączenia składników:Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masę, dodaj rozgniecionego banana, roztopione masło, mleko, wanilię i na koniec mąkę z proszkiem.Wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu połóż pokrojonego banana. Zalej wszystko gorącym syropem (polewą), wiem brzmi przerażająco i wygląda na począku, ale tak ma być.Piecz 30 minut do czasu, aż wyrośnie, będzie złociste i wchłonie większość płynu. Chwilę ostudź i zajadaj ciepły.Podawaj polany sosem z dna i np. lodami waniliowymi.