ßßß
Szarlotka na orzechowym spodzieSkładniki:Prostokątna forma 18 cm x 25 cmSpód do ciasta100 g zmielonych orzechów laskowych2 jajka90 g cukru1 łyżka mąki½ łyżeczki proszku do pieczeniaMus jabłkowy1,2 kg jabłek6 łyżek cukru lub wedle smaku1 łyżeczka cynamonu7 listków żelatyny1 łyżeczka soku z cytrynyDodatkowo300 ml śmietanki, 36%2 łyżki cukru pudra½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód.Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut. Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Żelatynę w proszku namocz w wodzie, a następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do gorącego musu i wymieszaj. Ostudź mus, a jak zacznie się ścinać wyłóż go na spód ciasta. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ubij śmietanę z wanilią i cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto i posyp resztą wanilii. Pokrój ciasto w kostkę. Przechowuj w lodówce.Polecane przepisyKrucha szarlotka z budyniemTradycyjna szarlotka z papierówekSzarlotka orzechowa z piankąPyszna szarlotka orzechowa z papierówekTarta jabłkowa z karmelem