Wykonanie
Tym razem, według przepisu dziadka... czyli, jedna z pozycji obowiązkowych, podczas wszystkich imprez rodzinnych i świąt. ;) Nie za słodki, wilgotny, taki sam od lat... najlepszy z
bitą śmietaną!Jabłecznik dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl .

500 g
mąki200 g
cukrumałe opakowanie
proszku do pieczenia3
jajka180 g
margaryny lub
masłalitrowy słoik
musu jabłkowego bez
cukru (lub 2 kg słodkich
jabłek)
cynamoncukier puderMąkę,
cukier i
proszek do pieczenia wymieszać, dodać posiekany tłuszcz i
jajka. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na dwie części, w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować na wielkość dużej blachy i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć
jabłka (surowe zetrzeć na tarce), posypać
cynamonem, przykryć pozostałym
ciastem.Piec ok. 60 min. w temperaturze 200 stopni. Ostudzony jabłecznik posypać
cukrem pudrem lub polukrować, najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.Smacznego!