Wykonanie
Rolada
jabłkowa to ciasto, które możemy bardzo szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości. Jest niezmiernie prosta w wykonaniu, a do tego tania i pyszna ;)
Potrzebne składniki:6
jajek,1
cukier waniliowy,1
proszek do pieczenia,1 szklanka
mąki,1 szklanka
cukru,ok. 1 kg
jabłek,1 biały
budyńcukier pudertłuszczSposób wykonania:Ok. 1 kg
jabłek obieramy i kroimy drobniej. Potrzebujemy 1 kg obranych pokrojonych
jabłek.Robimy
biszkopt z 6
jajek ze szklanką
cukru i
cukrem waniliowym na ciepło do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany.Zwalniamy obroty robota na bardzo małe.Powoli wsypujemy szklankę
mąki z pół łyżeczki
proszku do pieczenia, dobrze wymieszać.Na blachę kładziemy papier, smarujemy go tłuszczem, układamy pocięte
jabłka.Posypujemy 3 łyżkami
cukru.Wysypujemy paczkę budyniu, najlepiej białego.Wylewamy
biszkopt.Łyżką rozprowadzamy go na całe ciasto.Wkładamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 30 minut.Wyrzucamy ciasto na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier.Gorące ciasto rolujemy
jabłkami do środka.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !