Wykonanie
Tarta to mój sposób na szybkie ciacho do popołudniowej
kawy. Jak nie mam wszystkich składników, to robię okrojoną wersję, na którą potrzebna jest tylko
mąka,
cukier i
masło. Dzisiaj troszkę bardziej rozszerzona wersja.
Tarta jest zapiekana z
jabłkami,
budyniem, a wierzch dekorują pyszne
jeżyny prosto z ogródka. I ten smak...wszystko rozpływa się w ustach. Niby nic, a cieszy ;]
Co potrzebujemy:Ciasto300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPozostałe5 małych
jabłekbudyńmleko i
cukier do budyniumiseczka
jeżyn5 łyżeczek
cukru waniliowego1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier puder,
jajko,
masło (w temperaturze pokojowej) i
proszek do pieczenia. Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.2.
Jabłka kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy
budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możemy wziąć ok 100 ml
mleka mniej, aby
budyń był bardziej gęsty.Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy
jabłka, posypujemy je
cukrem waniliowym, wylewamy
budyń, a wierzch dekorujemy
jeżynami.Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut.