Wykonanie
Lubicie naleśniki na śniadanie? Moje dzieci bardzo, ja zresztą też. Kolejny przepis na naleśniki, tym razem syryjskie naleśniki nadziewane
twarogiem . Przepis bardzo prosty, a same naleśniki wyglądają jak pierogi.Gotowe naleśniki zapiekłam z
modem, który rozpuściłam w
maśle. Zamiast
miodu można użyć
klonowego syropu. Akurat mi się skończył ale
miodowy sos smakował równie dobrze. Jako dodatek do naleśników proponuję
owoce i
orzechy.

Syryjskie naleśniki nadziewane
twarogiemSkładniki:Ciasto na naleśnikiokoło 20 naleśników300 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1
jajko1 łyżeczka waniliowej pasty550 ml
mlekaolej do smażenia2 łyżki
masła5 łyżek
mioduNadzienie250 g
twarogu2 łyżki
cukruDodatkowo
owoce, u mnie
maliny i czerwona
borówkagrubo posiekane
orzechy, u mnie pekan

Podane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj lekko. Wymieszaj
twaróg z
cukrem. Smaż małe okrągłe naleśniki, u mnie o średnicy około 15 cm. Nie przewracaj naleśników, ale smaż aż wierzch się zetnie. Wtedy ułóż łyżkę
twarogu i złóż naleśnik na kształt księżyca. Tak przyrządzone naleśniki lekko zrumień.Na patelni zrumień
masło, dodaj
miód i
orzechy. Smaż na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Polej sosem naleśniki, a na wierzchu ułóż
owoce. Naleśniki można również smażyć w
miodowym sosie. Trzeba tylko uważać aby sos sie nie przypalił.Polecane przepisyAmerykańskie pancakes z
malinami i
jagodamiNaleśnik z piekarnika po szwedzkuNaleśniki po francusku
Szpinakowe crepes z
kurczakiemKrokiety z farszem z
kurczaka i
suszonych grzybów