ßßß Cookit - przepis na Świąteczne wypieki,tradycyjny piernik

Świąteczne wypieki,tradycyjny piernik

nazwa

Wykonanie

Świąteczny piernik i rozwiązanie konkursu
Świąteczne wypieki zawsze zaczynam od piernika. Piernik po upieczeniu “dochodzi” i najlepiej smakuje po kilku dniach. Dzisiaj upiekłam piernik z dodatkiem zmielonych suszonych śliwek zamiast tradycyjnych śliwkowych powideł. Dla mnie prawdziwy piernik to oczywiście odpowiednia porcja prawdziwego miodu, a do tego piernika wypróbowałam miód gryczany. Miód to wspaniały dodatek do świątecznych wypieków, deserów i potraw, a u mnie idzie jak woda!
Jeśli więc mowa o miodzie to pragnę ogłosić dzisiaj zwycięzcę konkursu z miodem w roli głównej . Wybór nie był łatwy ale uwagę moją i sponsora Miody Polskie zwrócił przepis Urszuli miodowy krem parfait z praliną. Sześciopak miodu powędruję zatem do Ciebie Urszulo! Kolejny przepis, który zasłużył na wyróżnienie to przepis Laury, krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami. Gratuluję zwycięzcom a wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie.
A oto kolejny świąteczny przepis z miodem, piernik tradycyjny
Składniki: na 2 małe ½ l foremki, lub jedną dużą
100 g masła, roztopionego
50 ml miodu
200 g pszennej mąki, 1 łyżkę zamień na mąkę żytnią
1 łyżka kakao
2 łyżki korzennej przyprawy do pierników
100 g brązowego cukru
2 jajka
50 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki suszonych śliwek, namoczonych i zmielonych
Rozpuść miód w lekko przestudzonym maśle. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. dodaj masło z miodem, a następnie śmietanę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do masy połącz delikatnie łyżką lub szpatułką. Foremki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Napełnij masą, wygładź powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC i na termoobiegu przez 30 minut (małe foremki) , a trochę dłużej jeśli pieczesz w większej formie. Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i ostudź. Potem możesz udekorować piernik lukrem czy czekoladową polewą .
Upiekłam piernik w dekoracyjnej świątecznej foremce. Bardzo lubię robić prezenty z moich wypieków i wierzcie mi są to najmilsze prezenty zwłaszcza, że zrobione własnoręcznie. Odwiedzając znajomych czy rodzinę warto mieć ze sobą taką słodką paczuszkę prosto od serca.
Polecane przepisy
Pyszne pierniczki migdałowe
Puszysty piernik z bakaliami
Piernik czekoladowy wilgotny i puszysty
Czekoladowa babka piernikowa na porterze
Puszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłami
Źródło:http://codojedzenia.pl/swiateczny-piernik-i-rozwiazanie-konkursu