ßßß
Jeśli więc mowa o miodzie to pragnę ogłosić dzisiaj zwycięzcę konkursu z miodem w roli głównej . Wybór nie był łatwy ale uwagę moją i sponsora Miody Polskie zwrócił przepis Urszuli miodowy krem parfait z praliną. Sześciopak miodu powędruję zatem do Ciebie Urszulo! Kolejny przepis, który zasłużył na wyróżnienie to przepis Laury, krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami. Gratuluję zwycięzcom a wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie.A oto kolejny świąteczny przepis z miodem, piernik tradycyjnySkładniki: na 2 małe ½ l foremki, lub jedną dużą100 g masła, roztopionego50 ml miodu200 g pszennej mąki, 1 łyżkę zamień na mąkę żytnią1 łyżka kakao2 łyżki korzennej przyprawy do pierników100 g brązowego cukru2 jajka50 ml kwaśnej śmietany2 łyżki suszonych śliwek, namoczonych i zmielonych
Rozpuść miód w lekko przestudzonym maśle. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. dodaj masło z miodem, a następnie śmietanę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do masy połącz delikatnie łyżką lub szpatułką. Foremki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Napełnij masą, wygładź powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC i na termoobiegu przez 30 minut (małe foremki) , a trochę dłużej jeśli pieczesz w większej formie. Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i ostudź. Potem możesz udekorować piernik lukrem czy czekoladową polewą .
Upiekłam piernik w dekoracyjnej świątecznej foremce. Bardzo lubię robić prezenty z moich wypieków i wierzcie mi są to najmilsze prezenty zwłaszcza, że zrobione własnoręcznie. Odwiedzając znajomych czy rodzinę warto mieć ze sobą taką słodką paczuszkę prosto od serca.Polecane przepisyPyszne pierniczki migdałowePuszysty piernik z bakaliamiPiernik czekoladowy wilgotny i puszystyCzekoladowa babka piernikowa na porterzePuszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłami