Wykonanie
Świąteczny piernik i rozwiązanie konkursuŚwiąteczne wypieki zawsze zaczynam od piernika. Piernik po upieczeniu “dochodzi” i najlepiej smakuje po kilku dniach. Dzisiaj upiekłam piernik z dodatkiem zmielonych suszonych
śliwek zamiast tradycyjnych
śliwkowych powideł. Dla mnie prawdziwy piernik to oczywiście odpowiednia porcja prawdziwego
miodu, a do tego piernika wypróbowałam
miód gryczany.
Miód to wspaniały dodatek do świątecznych wypieków, deserów i potraw, a u mnie idzie jak
woda!

Jeśli więc
mowa o miodzie to pragnę ogłosić dzisiaj zwycięzcę konkursu z
miodem w roli głównej . Wybór nie był łatwy ale uwagę moją i sponsora
Miody Polskie zwrócił przepis Urszuli
miodowy krem parfait z praliną. Sześciopak
miodu powędruję zatem do Ciebie Urszulo! Kolejny przepis, który zasłużył na wyróżnienie to przepis Laury, krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi
suszonymi owocami. Gratuluję zwycięzcom a wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie.A oto kolejny świąteczny przepis z
miodem, piernik tradycyjnySkładniki: na 2 małe ½ l foremki, lub jedną dużą100 g
masła, roztopionego50 ml
miodu200 g
pszennej mąki, 1 łyżkę zamień na
mąkę żytnią1 łyżka
kakao2 łyżki
korzennej przyprawy do pierników100 g
brązowego cukru2
jajka50 ml kwaśnej
śmietany2 łyżki suszonych
śliwek, namoczonych i zmielonych

Rozpuść
miód w lekko przestudzonym
maśle. Utrzyj
jajka z
cukrem na puszystą masę. dodaj
masło z
miodem, a następnie
śmietanę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do masy połącz delikatnie łyżką lub szpatułką. Foremki wysmaruj tłuszczem i wysyp
mąką. Napełnij masą, wygładź powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC i na termoobiegu przez 30 minut (małe foremki) , a trochę dłużej jeśli pieczesz w większej formie. Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i ostudź.
Potem możesz udekorować piernik lukrem czy
czekoladową polewą .

Upiekłam piernik w dekoracyjnej świątecznej foremce. Bardzo lubię robić prezenty z moich wypieków i wierzcie mi są to najmilsze prezenty zwłaszcza, że zrobione własnoręcznie. Odwiedzając znajomych czy rodzinę warto
mieć ze sobą taką słodką paczuszkę prosto od
serca.Polecane przepisyPyszne pierniczki
migdałowePuszysty piernik z
bakaliamiPiernik
czekoladowy wilgotny i puszystyCzekoladowa babka piernikowa na porterzePuszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłami