Wykonanie
Czas na
migdałowe pierniki. Domowe pierniczki piekę nonstop, bo moje dzieci uwielbiają pierniki. Ja też, szczególnie pyszne
migdałowe pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować.

Piekę pierniki i inne świąteczne
ciasteczka i częściowo przystrajam nimi choinkę. Marzy mi się cała taka słodka choinka, ale domyślacie się, że do świąt wszystkie
ciasteczka byłyby zjedzone…No tak u nas choinka stoi prawie cały miesiąc, więc trudno byłoby przechodzić obok niej obojętnie… Taka choinka wymagałaby codziennego zasilania.

Składniki:250 g
masła o temperaturze pokojowej100 ml
miodu220 ml
brązowego cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej200 ml pokrojonych i uprażonych
migdałów1 ½ łyżki
przyprawy korzennej500 ml
mąki pszennej100 ml
mąki żytniejWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem.Dodaj
miód i wymieszane suche składniki.Wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij pierniczki o dowolnej formie. W każdy wciśnij kawałek
migdałka.Piecz pierniczki na 175ºC (termoobieg) przez około 10 minut.

Polecane przepisyPuszysty piernik z
bakaliamiŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursuPierniki…przepis miesiącaKorzenne biscotti, czas zacząć świąteczne wypiekiKorzenne sucharki świąteczne