ßßß
Piekę pierniki i inne świąteczne ciasteczka i częściowo przystrajam nimi choinkę. Marzy mi się cała taka słodka choinka, ale domyślacie się, że do świąt wszystkie ciasteczka byłyby zjedzone…No tak u nas choinka stoi prawie cały miesiąc, więc trudno byłoby przechodzić obok niej obojętnie… Taka choinka wymagałaby codziennego zasilania.
Składniki:250 g masła o temperaturze pokojowej100 ml miodu220 ml brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej200 ml pokrojonych i uprażonych migdałów1 ½ łyżki przyprawy korzennej500 ml mąki pszennej100 ml mąki żytniejWykonanie:Utrzyj masło z cukrem.Dodaj miód i wymieszane suche składniki.Wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij pierniczki o dowolnej formie. W każdy wciśnij kawałek migdałka.Piecz pierniczki na 175ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
Polecane przepisyPuszysty piernik z bakaliamiŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursuPierniki…przepis miesiącaKorzenne biscotti, czas zacząć świąteczne wypiekiKorzenne sucharki świąteczne