Wykonanie
Rok temu zobaczyłam je u Dorotki i nie mogłam zapomnieć. Teraz odpowiednio wcześnie zakupiłam większą ilość
migdałów i zabrałam się do roboty. Pierniczki inne niż wszystkie, mocno
migdałowe, mało korzenne (może dać więcej przyrawy?). Jednak polecam i to bardzo. Przepis w ramach IV Festiwalu Pierniczków.

Składniki:300 g
mąki żytniej (może być razowa)200 g zmielonych
migdałów1
jajko100 g
brązowego cukru3/4 szklanki
miodu1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki melasy (można zastąpić
kakao)50 g
masła2 łyżki
likieru migdałowegopół szklanki posiekanych drobno
migdałów (obranych wcześniej ze skórki *)120 g całych, obranych
migdałów (do dekoracji)Ponadto:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

Wykonanie :W niedużym garnuszku umieścić:
cukier,
miód, melasę,
masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru, przestudzić.Do dużej miski wsypać
mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno
migdały,
jajko,
przyprawę korzenną do piernika,
sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę
miodową, dodać
likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).Podsypując ciasto
mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy
między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć
migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować
jajkiem rozmąconym z
mlekiem. Piec w temp. 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.* polecam
migdały zalać na kilka minut wrzątkiem a dopiero
potem ściągać z nich skórkę

/wydrukuj przepis/