ßßß Cookit - przepis na Pierniczki migdałowe

Pierniczki migdałowe

nazwa

Wykonanie

Rok temu zobaczyłam je u Dorotki i nie mogłam zapomnieć. Teraz odpowiednio wcześnie zakupiłam większą ilość migdałów i zabrałam się do roboty. Pierniczki inne niż wszystkie, mocno migdałowe, mało korzenne (może dać więcej przyrawy?). Jednak polecam i to bardzo. Przepis w ramach IV Festiwalu Pierniczków.
Składniki:
300 g mąki żytniej (może być razowa)
200 g zmielonych migdałów
1 jajko
100 g brązowego cukru
3/4 szklanki miodu
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
50 g masła
2 łyżki likieru migdałowego
pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki *)
120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem
Wykonanie :
W niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).
Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temp. 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.
* polecam migdały zalać na kilka minut wrzątkiem a dopiero potem ściągać z nich skórkę
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Pierniczki-migdalowe.html