ßßß Cookit - przepis na Pierniczki świąteczne 3 - miękkie!

Pierniczki świąteczne 3 - miękkie!

nazwa

Wykonanie

Kolejny rok pierniczenia i chyba w końcu znalazłam idealny przepis.
Kilka dni roboty, cała kuchnia w lukrze, ale z efektu jestem bardzo zadowolona.
M oczywiście "pomagał" :)
Pierniczki po upieczeniu są wystarczająco miękkie by jeść je od razu i nie połamać sobie zębów. Tego właśnie szukałam!
Czas przygotowania: 10min + chłodzenie (30min) + pieczenie (20min) + dekorowanie (...min) :)
Składniki :
- 90g miodu
- 80g masła
- 100g drobnego brązowego cukru
- 380g mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżka prawdziwego kakao
Masło i miód podgrzej w garnku do uzyskania jednolitej masy. Przestudź.
Dodaj wszytskie pozostałe składniki i wyrób ciasto. Schłodź minimum pół godziny w lodówce (bez tego ciasto jest miękkie i ciężko się wałkuje).
Wałkuj ciasto na grubość około 2-3mm i wykrawaj pierniczki. Gotowe wzory przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 7-8 minut w temperaturze 180oC.
Przestudź ciasteczka na kratce. Dekoruj dopiero po ostygnięciu.
Pomoc M jest zawsze nieoceniona! :)
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2015/12/pierniczki-swiateczne-3-miekkie.html