Wykonanie

Pierniczki z dodatkiem dużej ilości
migdałów - warto je
mieć na
stole świątecznym, a wypróbować już teraz... Tym bardziej, że można je upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nie stracą nic ze swojego smaku, pozostają lekko aromatyczne i wspaniale
migdałowe. Polecam!Składniki:300 g
mąki żytniej (razowej lub jasnej)200 g zmielonych
migdałów1
jajko100 g
brązowego cukru3/4 szklanki
miodu1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki melasy (można zastąpić
kakao)50 g
masła2 łyżki
likieru migdałowegopół szklanki obranych, posiekanych drobno
migdałów120 g całych, obranych
migdałów (do dekoracji)Ponadto:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniemW niedużym garnuszku umieścić:
cukier,
miód, melasę,
masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru, przestudzić.Do dużej miski wsypać
mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno
migdały,
jajko,
przyprawę korzenną do piernika,
sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę
miodową, dodać
likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).

Podsypując ciasto
mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy
między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć
migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować
jajkiem rozmąconym z
mlekiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.Smacznego :-).