ßßß
Pierniczki z dodatkiem dużej ilości migdałów - warto je mieć na stole świątecznym, a wypróbować już teraz... Tym bardziej, że można je upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nie stracą nic ze swojego smaku, pozostają lekko aromatyczne i wspaniale migdałowe. Polecam!Składniki:300 g mąki żytniej (razowej lub jasnej)200 g zmielonych migdałów1 jajko100 g brązowego cukru3/4 szklanki miodu1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)50 g masła2 łyżki likieru migdałowegopół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)Ponadto:1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniemW niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).
Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.Smacznego :-).