Wykonanie

Dzisiaj nie mmmlaszczemy tylko chrupiemy przepyszną tartę po brzegi wypełnioną
migdałami,
białą czekoladą i
miodem. Jeśli ktoś się obawia, że
tarta jest mega słodka to zapewniam, że tak nie jest. Piekłam ją już kilka
razy na Tygiel i za każdym razem
tarta znikała jako pierwsza. Polecam jest pyszna :DSkładniki:150 g
mąki30 g
cukru pudru130 g
masłaNadzienie:200 g
migdałów100 g
białej czekolady3
jajka70 g
brązowego cukru50 g
masła150 ml
mioduForma do tart 30-31 cmZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np.
groch,
fasolę albo
ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy
fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut.Nadzienie:
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut po upływie tego czasu odlewamy
wodę i zdejmujemy skórkę z
orzechów. Następnie wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Chodzi o to żeby
orzechy przeschły i zrobiły się chrupiące. Można też kupić już obrane
migdały. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy
miód,
masło i
cukier ustawiamy na małym płomieniu i rozpuszczamy. Lekko studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone
jajka,
białą czekoladę drobno pokrojoną i
orzechy. Mieszamy.