ßßß Cookit - przepis na Tarta z migdałami i białą czekoladą

Tarta z migdałami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj nie mmmlaszczemy tylko chrupiemy przepyszną tartę po brzegi wypełnioną migdałami, białą czekoladą i miodem. Jeśli ktoś się obawia, że tarta jest mega słodka to zapewniam, że tak nie jest. Piekłam ją już kilka razy na Tygiel i za każdym razem tarta znikała jako pierwsza. Polecam jest pyszna :D
Składniki:
150 g mąki
30 g cukru pudru
130 g masła
Nadzienie:
200 g migdałów
100 g białej czekolady
3 jajka
70 g brązowego cukru
50 g masła
150 ml miodu
Forma do tart 30-31 cm
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np. groch, fasolę albo ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Nadzienie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut po upływie tego czasu odlewamy wodę i zdejmujemy skórkę z orzechów. Następnie wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Chodzi o to żeby orzechy przeschły i zrobiły się chrupiące. Można też kupić już obrane migdały. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier ustawiamy na małym płomieniu i rozpuszczamy. Lekko studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, białą czekoladę drobno pokrojoną i orzechy. Mieszamy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/11/tarta-z-migdaami-i-biaa-czekolada.html