Wykonanie
Dziś piątek trzynastego. Los chciał, że największym pechem dziś jest chyba pogoda za oknem, niech tak zostanie! :D Na taką aurę przyda się coś bardzo słodkiego. Te małe
czekoladowe cudeńka będą idealnym przysmakiem dla osób, które lubią zaszyć się w domowym zaciszu i oddać chwili słodkiej przyjemności.

nadzienie:75 g
brązowego cukru75 ml kremówki 36 %50 ml
miodu25 g
masłaMiód,
cukier oraz
masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.ciasto (6 sztuk):60 g
mąki75 g
gorzkiej czekolady40 g
brązowego cukru75 g
masła2
jajka1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
cynamonuMasło,
czekoladę,
cukier,
cynamon oraz
kawę umieścić w rondlu z grubym dnem. Podgrzewać na niewielkim ogniu do dokładnego rozpuszczenia składników. Zdjąć z palnika dodać
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać
jajka i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Do formy na muffinki wykładać po jednej łyżce ciasta, następnie po jednej łyżeczce wystudzonego nadzienia. Na koniec przykryć
toffi kolejną łyżką ciasta. Piec w 160 ° C przez ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia.polewa:50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
masławiórki
czekoladowe (do dekoracji)
Masło i
cukier puder umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać do połączenia składników. Dodać połamaną na cząstki
czekoladę i nadal podgrzewać aż
czekolada się rozpuści. Wymieszać i lekko przestudzić. W otrzymanej polewie maczać wystudzone babeczki. Na koniec muffinki udekorować wiórkami czekoladowymi. Podawać.Smacznego! :)

