Wykonanie
Składniki22 sztuk175 ml ciepłego
mleka1 roztrzepane
jajko450 g
mąki10 g suchych
drożdży instant50 g drobnego
cukru250 g zimnego
masła, pokrojonego w grubą kostkęNadzienie200 g zmielonych
migdałów50 g
cukru pudru25 g
kakao50 g miękkiego
masła1
białko jaja50 g ciemnej
czekoladya także
białko jaja na glazurę
brązowy cukier do posypaniaPrzygotowanieCiasto przygotować najlepiej wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie. Zmiksować
mleko z
jajkiem. Dodać
mąkę,
drożdże,
cukier,
masło oraz szczyptę
soli. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć ze sobą, ale w cieście nadal pozostaną kawałki
masła.Ciasto wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i chwilę delikatnie powyrabiać. Rozwałkować na prostokąt i złożyć do środka dwa krótsze boki, aby spotkały się ze sobą na środku. Ponownie złożyć ciasto do środka. Podsypując
mąką, ciasto rozwałkować i tak samo złożyć jeszcze dwa
razy. Zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.Następnego dnia przygotować nadzienie. Mielone
migdały zrumienić lekko na suchej patelni, wymieszać z
cukrem pudrem,
kakao,
masłem. Dodać
białko jaja oraz
czekoladę startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać na pastę.Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na prostokątne placki o grubości pół centymetra. Wycinać mniejsze prostokąty, jedną połowę prostokąta ponacinać nożem w poprzek w 3 - 4 miejscach, na drugiej połowie ułożyć łyżkę stołową nadzienia. Złożyć na pół i lekko docisnąć boki. Ułożyć na wysmarowanej
olejem blasze do pieczenia. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białko lekko ubić mikserem, i posmarować nim danisze, posypać
brązowym cukrem. Piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut na złoty kolor.