ßßß
Świąteczna strucla z makiemSkładniki: na dwie strucleCiasto drożdżowe500 g mąki150 g miękkiego masła20 g drożdży50 g cukru1 jajko1 żółtkoskórka otarta z jednej cytrynyszczypta soliNadzienie makowe200 g zmielonego maku, u mnie gotowy z torebki½ l mleka1 budyń waniliowy1 łyżka masła100 g rodzynek50 g zmielonych migdałów1 żółtko150 g brązowego cukruLukier300 ml cukru pudru2 łyżki sok z cytrynyDo posypaniagarść migdałowych płatkówWykonanie:Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, jajko, żółtko i otartą skórkę z cytryny. Zarób lekkie ciasto, po czym dodaj kawałki miękkiego masła. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.Połowę mleka wlej do garnka, podgrzej i dodaj mak aby napęczniał. W reszcie mleka rozpuść budyń, żółtko i masło i dodaj do maku. Podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Zagotuj raz. Zdejmij z ognia i dodaj teraz rodzynki i migdały. Ostudź.Ciasto drożdżowe podziel na dwie części i każdą rozwałkuj w prostokąt. Nałóż po połowie nadzienia na każdy placek i zwiń z dwóch brzegów ku środkowi.Podeprzyj strucle zwiniętymi w rulon ściereczkami, jedną przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Popędzluj strucle rozmąconym mlekiem i piecz w nagranym na 175ºC piekarniku (termoobieg) przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Ukręć lukier i pomaluj nim strucle. Wilgotne strucle posyp uprażonymi migdałami.
Przepis wędruje do grudniowych wypieków Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyPycha makowiec!Babka ucierana z makiem i rodzynkamiLetni makowiec z malinamiCiasto bananowe ucierane z makiemUcierana babka cytrynowa z makiem