Wykonanie
Makowiec to kolejne ciasto, które zawsze piekę na święta Bożego narodzenia. W tym roku postanowiłam upiec
struclę drożdżową z
makiem. Trochę mi się rozjechała moja makowa
strucla, ale nie mniej ciasto bardzo smaczne, wilgotne i puszyste.

Świąteczna
strucla z
makiemSkładniki: na dwie
strucleCiasto drożdżowe500 g
mąki150 g miękkiego
masła20 g
drożdży50 g
cukru1
jajko1
żółtkoskórka otarta z jednej
cytrynyszczypta
soliNadzienie
makowe200 g zmielonego
maku, u mnie gotowy z
torebki½ l
mleka1
budyń waniliowy1 łyżka
masła100 g
rodzynek50 g zmielonych
migdałów1
żółtko150 g
brązowego cukruLukier300 ml
cukru pudru2 łyżki
sok z cytrynyDo posypaniagarść
migdałowych płatkówWykonanie:Rozpuść
drożdże w ciepłym
mleku. Dodaj
mąkę,
cukier,
jajko,
żółtko i otartą
skórkę z cytryny. Zarób lekkie ciasto, po czym dodaj kawałki miękkiego
masła. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.Połowę
mleka wlej do garnka, podgrzej i dodaj
mak aby napęczniał. W reszcie
mleka rozpuść
budyń,
żółtko i
masło i dodaj do
maku. Podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Zagotuj raz. Zdejmij z ognia i dodaj teraz
rodzynki i
migdały. Ostudź.
Ciasto drożdżowe podziel na dwie części i każdą rozwałkuj w prostokąt. Nałóż po połowie nadzienia na każdy placek i
zwiń z dwóch brzegów ku środkowi.Podeprzyj
strucle zwiniętymi w rulon ściereczkami, jedną przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Popędzluj
strucle rozmąconym
mlekiem i piecz w nagranym na 175ºC piekarniku (termoobieg) przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Ukręć
lukier i pomaluj nim
strucle. Wilgotne
strucle posyp uprażonymi
migdałami.

Przepis wędruje do grudniowych wypieków Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyPycha makowiec!Babka ucierana z
makiem i
rodzynkamiLetni makowiec z
malinamiCiasto
bananowe ucierane z
makiemUcierana babka cytrynowa z
makiem