ßßß Cookit - przepis na Świąteczna strucla z makiem

Świąteczna strucla z makiem

nazwa

Wykonanie

Makowiec to kolejne ciasto, które zawsze piekę na święta Bożego narodzenia. W tym roku postanowiłam upiec struclę drożdżową z makiem. Trochę mi się rozjechała moja makowa strucla, ale nie mniej ciasto bardzo smaczne, wilgotne i puszyste.
Świąteczna strucla z makiem
Składniki: na dwie strucle
Ciasto drożdżowe
500 g mąki
150 g miękkiego masła
20 g drożdży
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
Nadzienie makowe
200 g zmielonego maku, u mnie gotowy z torebki
½ l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka masła
100 g rodzynek
50 g zmielonych migdałów
1 żółtko
150 g brązowego cukru
Lukier
300 ml cukru pudru
2 łyżki sok z cytryny
Do posypania
garść migdałowych płatków
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, jajko, żółtko i otartą skórkę z cytryny. Zarób lekkie ciasto, po czym dodaj kawałki miękkiego masła. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Połowę mleka wlej do garnka, podgrzej i dodaj mak aby napęczniał. W reszcie mleka rozpuść budyń, żółtko i masło i dodaj do maku. Podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Zagotuj raz. Zdejmij z ognia i dodaj teraz rodzynki i migdały. Ostudź.
Ciasto drożdżowe podziel na dwie części i każdą rozwałkuj w prostokąt. Nałóż po połowie nadzienia na każdy placek i zwiń z dwóch brzegów ku środkowi.
Podeprzyj strucle zwiniętymi w rulon ściereczkami, jedną przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Popędzluj strucle rozmąconym mlekiem i piecz w nagranym na 175ºC piekarniku (termoobieg) przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Ukręć lukier i pomaluj nim strucle. Wilgotne strucle posyp uprażonymi migdałami.
Przepis wędruje do grudniowych wypieków Na zakwasie i na drożdżach .
Polecane przepisy
Pycha makowiec!
Babka ucierana z makiem i rodzynkami
Letni makowiec z malinami
Ciasto bananowe ucierane z makiem
Ucierana babka cytrynowa z makiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/swiateczna-strucla-z-makiem