ßßß

Składniki na ciasto drożdżowe:· ok. szklanki mleka· 100 g drożdży· szklanka cukru· 6 łyżek mąki
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.· 800 g mąki· skórka stara z 2 cytryn· 3 jajka· 3 żółtka· 100 g roztopionego masła· 1/4 szklanki oleju· szczypta soliŁączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.· śliwkiCiasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.
Kruszonka:· 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 1/2 szklanki otrąb owsianych· 150 g zimnego masła· szklanka brązowego cukruZ podanych składników robimy kruszonkę.Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.Smacznego!