Wykonanie
Jak lato, jak wakacje to
śliwki i domowy placek
drożdżowy :) .
Maślany smak wilgotnego i puszystego ciasta,
słodycz śliwek oraz chrupkość orkiszowo - otrębowej kruszonki zadowoli każdego smakosza. Duża blacha na weekend dla całej rodziny!


Składniki na
ciasto drożdżowe:· ok. szklanki
mleka· 100 g
drożdży· szklanka
cukru· 6 łyżek
mąki
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn -
drożdże kruszymy i zasypujemy
cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy
mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe
mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.· 800 g
mąki· skórka stara z 2
cytryn· 3
jajka· 3
żółtka· 100 g roztopionego
masła· 1/4 szklanki
oleju· szczypta
soliŁączymy
mąkę,
skórkę z cytryny,
jajka,
masło,
olej i
sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.·
śliwkiCiasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Układamy
śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.

Kruszonka:· 1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 1/2 szklanki
otrąb owsianych· 150 g zimnego
masła· szklanka
brązowego cukruZ podanych składników robimy kruszonkę.Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na
śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.Smacznego!