ßßß
Składniki (na 12 porcji):600 g mąki300 ml mleka1 kostka świeżych drożdży (42 g)50 g cukru100 g miękkiego masła1 jajkostarta skórka z 1 cytrynyszczypta soli40 g migdałów100 g moreli60 g rodzynek sułtańskichmąka do przygotowaniacukier puder do posypaniapłatki migdałów do dekoracjipapier do pieczenia, folia aluminiowaPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostały cukier, masło, jajko, skórkę z cytryny, sól i mąkę wkładamy do miski. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę.Migdały parzymy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Odsączamy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Morele również kroimy i razem z rodzynkami dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy. Ciasto formujemy z dodatkiem mąki, nadając mu owalny kształt. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z jednej strony formujemy głowę, z drugiej ogon. Nacinamy po bokach lub układamy płat ciasta w poprzek (to już kwestia naszej inwencji twórczej), tak aby powstały skrzydła. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną wody, obkładamy płatkami migdałów, które mają przypominać pióra.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, do zrumienionego wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.