ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym, lukrem i migdałami

Drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym, lukrem i migdałami

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodziły za mną rogaliki. Wiedziałam, że będą drożdżowe, bo to jedno z moich najbardziej ulubionych rodzajów ciast. Zostało mi w lodówce troche musu jabłkowego ze słoiczka, więc sprawa nadzienia rozwiązała się sama. Rogaliki wyszły bardzo delikatne i miękkie - czyli idealne.
(około 20 rogalików)
200ml mleka (letniego) + 4 łyżki
50g świeżych drożdży
520g mąki
75g masła (roztopionego)
2 jajka
3 łyżki cukru
sól
mus jabłkowy
6 łyżek cukru pudru
płatki migdałowe
Rozrzucić płatki migdałowe na blasze i piec 7 minut w 180 stopniach.
Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Odlać pół szklanki, wkruszyć drożdże i wymieszać z dwiema łyżeczkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
W misce wymieszać resztę mąki z trzema łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać roztopione masło, resztę mleka, 1 jajko i gotowy rozczyn. Wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą posmarować olejem i włożyć do natłuszczonych misek. Przykryć mokrą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto przebić (uderzyć pięścią). Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 0,5cm. Pokroić koła nożem na trójkąty (jak szprychy w kole). Na szerokim końcu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę musu i zwijać od podstawy do wierzchołka. Skleić rogi. Układać na blasze i zostawić na 10 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Wymieszać 2 łyżki mleka z cukrem pudrem. Lukrem polać ostudzone rogaliki i posypać migdałami.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/02/drozdzowe-rogaliki-z-musem-jabkowym.html