ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 30 gramówcukier 120 gramówmleko 1 szklanekmasło 1 kosteksól 0,25 łyżek deserowychskórka otarta z pomarańczy 1,5 łyżek deserowychskórka otarta z cytryny 1,5 łyżek deserowychjajka 5 sztukrodzynki 100 gramówmigdały posiekane 50 gramówrum 2 łyżek stołowychcukier puder według uznaniaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać pokruszone drożdże i łyżkę cukru oraz 5 łyżek ciepłego mleka. Całość delikatnie wymieszać i oprószyć odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Rodzynki zalać wrzątkiem, dodać rum i odstawić na 15 minut. Masło stopić i przestudzić.Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać sól, skórkę z cytrusów, masło i pozostałe mleko. Wlać do rozczynu i wyrobić. Osączone rodzynki dodać z posiekanymi migdałami do ciasta. Natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wypełnić ciastem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Uwagi:Rum można zastąpić 2 łyżkami soku pomarańczowego.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-22dobraAutor: marzenaData: 2009-04-11CO TO ZA PSZEPIS,ZROBIŁAM BABKĘ Z TEGO PRZEPISU I SIĘ ZAŁAMAŁAM PONIEWAŻ NIE WYSZŁA NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!!!!!!!!!Autor: marzenaData: 2009-04-11CO TO ZA PSZEPIS,ZROBIŁAM BABKĘ Z TEGO PRZEPISU I SIĘ ZAŁAMAŁAM PONIEWAŻ NIE WYSZŁA NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!!!!!!!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: