Wykonanie
Rozpoczęcie akcji
szafranowe kulinaria i przepis miesiąca
Szafran to najdroższa
przyprawa na świecie. Bardzo aromatyczna, barwiąca od żółtego do czerwonego koloru, przez niektórych uważana za afrodyzjaka. Używam
szafran bardzo często zarówno do gotowania jak i wypieków.

Tak jak w zeszłym roku pragnę dzisiejszym przepisem otworzyć akcję
szafranowe kulinaria. Upiekłam puszyste
szafranowe cupcake z czerwoną
borówką, które ozdobiłam pysznym kremem. Szukacie szafranowej inspiracji zerknijcie na przepisy z
szafranem z zeszłego roku. Zasady jak zwykle te same. Dodajemy aktualne przepisy, opatrzone bannerem, który można pobrać na durszlaku lub z kulinarnego miksera.

Ponieważ to początek nowego miesiąca, a więc czas na przepis miesiąca . Ze względu na to, że prowadzę akcję
szafranowe kulinaria na durszlaku i kulinarnym mikserze, proponuję więc przepis miesiąca w listopadzie o tej samej tematyce. Zapraszam do gotowania i pieczenia z
szafranem!Składniki:15
szafranowych cupcake150 g
masła150 g
cukru2
jajka½ g
szafranu180 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 ml
mleka1 łyżeczka
rumu150 ml czerwonej
borówki, u mnie mrożonaKrem z
białej czekolady200 g
białej czekolady200 ml
śmietanki kremówki + 200 ml do ubicia
borówki do dekoracji

Utrzyj
cukier z
masłem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym
jajku stale ucierając. Rozpuść
szafran w
rumie i dodaj do masy
maślano jajecznej. Przesiej
mąkę i proszek i dodaj do masy delikatnie mieszając. Napełnij papierowe papilotki masą. Papilotki umieszczam w muffinkowej formie, aby zachowały formę. Piecz na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozpuść
białą czekoladę w kąpieli
wodnej. Dodaj
śmietankę i połącz. Następnie ubij resztę
śmietanki na sztywno. Ostudzony
czekoladowy krem połącz z ubitą
śmietaną i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzonym kremem napełnij szprycę i udekoruj cupcakes.Polecane przepisyMuffinki na śniadanie czyli rozpusta w biały dzieńMuffinki
jagodowe z
limonkowym lukremMuffinki z
truskawkami i polentąMuffinki z
awokadoMuffiny mocno
czekoladowe z kawałkami
czekolady