Wykonanie
Pszennożytni
chleb z
jabłkiem i
rozmarynemWspaniałe zapachy rozchodzą się w moim domu. Dzisiaj piekłam
chleb na polishu. Niewtajemniczonym wyjaśniam, że polish to rodzaj zaczynu na drożdżach. Pieczenie
chleba dla mnie jest już rutyną. Piekę
chleb przynajmniej raz w tygodniu. Wypiekam
chleb na drożdżach jak i na zakwasie, w zależności od czasu. Wiadomo
chleb na drożdżach zajmuje mniej czasu. Co prawda przygotowanie polishu i jego dojrzewanie jest czasochłonne, ale polish można przygotować na dzień przed pieczeniem i przechować w lodówce.
Chleb upieczony na polishu strukturą przypomina
chleb na zakwasie. Polecam pieczenie na poolishu wszystkim, którym pieczenie na zakwasie lub jego przyrządzenie sprawia trudność.U mnie kolejny
chleb pieczony na polishu, tym razem
chleb pszennożytni z
jabłkiem i
rozmarynem. Fajne połączenie składników, a oprócz
rozmarynu dodałam również
cynamon i szczyptę utartej
gałki muszakatołowej.
Chleb jabłkowy już kiedyś piekłam i nawet na poolishu, ale w tej wersji użyłam
jabłkowego cydru.

Pszennożytni
chleb z
jabłkiem i
rozmarynemSkładniki: na 2 bochenkiPoolish300 g zimnej
wody300 g
mąki pszennej chlebowej5 g świeżych
drożdżyChlebcały polish800 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki razowej7 g
drożdży3 łyżeczki
soli300 ml
wody1 łyżka świeżego
rozmarynu, drobno pokrojonego2
jabłka, pokrojone w kostkę ze skórką1 łyżka
masła½ łyżeczki
cynamonuszczypta utartej
gałki muszkatałowej1 łyżka
trzcinowego cukru
Wymieszaj
mąkę,
drożdże i
wodę w nieco głębszej misce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 – 5 godzin lub do lodówki na noc.
Jabłka pokrój w kostkę i podsmaż na
maśle. Dodaj
cynamon,
cukier i
gałkę muszkatołową.Wyrób ciasto na
chleb. Do całego poolish dodaj
wodę z rozpuszczonymi
drożdżami,
mąkę i
sól. Zarób dosyć luźne ciasto, ale odchodzące lekko od ścianek naczynia. Ciasto musi być w miarę wilgotne aby mogło dobrze wyrastać. Podana ilość
wody jest wstępna i w dużej mierze zależy od jakości
mąki, jak szybko i ile
wody wchłania
mąka.Wyrabiaj ciasto (ja, za pomocą asystenta kuchennego) przez 10 minut, po czym dodaj podsmażone
jabłka i drobno pokrojony
rozmaryn. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.Przykryj miskę z
chlebem folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Wyjmij
chleb na stolnicę lekko oprószoną
mąką i złóż ciasto
chlebowe kilka
razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut.Wyjmij ciasto
chlebowe na stolnicę, podziel na 2 równe części. Złóż każdą część dwa
razy, uformuj bochenki i umieść w podłużnych koszyczkach oprószonych
mąką, lub ułóż na blaszy i podepszyj kuchenną ściereczką.Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 60 minut. Piecz
chleb na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 35 minut. Spryskaj
chleb wodą dwa
razy podczas pieczenia.Dobrze upieczony
chleb wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos jeśli popukasz w jego spód.Polecane przepisy
Chleb z
cukinią i
pestkami dyniBagietki na zakwasie
Pszenny chleb z
boczkiem i
czosnkiemLevain z
lnianym siemieniem i
suszonymi śliwkamiChleb tostowy z
sezamem