Wykonanie

Pyszny '' chlebek'' ..na zdjęciu może nie wygląda najładniej , zdjęcie robione telefonem wieczorem .. Przepis z bloga Dorotki.Składniki na 1 chlebek:500 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego
masła4 łyżki
mleka w proszku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1¼ łyżeczki suchych
drożdży (5 g) lub 10 g
drożdży świeżych300 ml
wodyNa posypkę (proporcje z książki, mi wystarczyła połowa tej posypki):70 g
cukru1½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
gałki muszkatołowejDo naczynia przesiać
mąkę, dodać
masło i rozetrzeć w rękach, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać
mleko w proszku,
sól, łyżeczkę
cukru,
drożdże. Stopniowo wlewać letnią
wodę i wyrobić ciasto.Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej
mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i podzielić na 30 równych części, z których uformować kulki. [ ja
brałam po kawałku ciasta i od razu układałam ..i nie były równej wielkości i nawet nie liczyłam]W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę - tortownicę o średnicy 20 cm. Uformowane kulki obtaczać w posypce i układać w formie. 14 kulek kładziemy na dno, w równych odstępach, a pozostałe tworząc na nich drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na 30 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC, po 15 minutach przykrywając folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekł. Studzić na kratce, posypać pozostałym
cukrem, można podawać ciepły.Przepis dodaję do akcji Korzenny tydzień 2011.