ßßß Cookit - przepis na Spiced bubble bread

Spiced bubble bread

nazwa

Wykonanie

Pyszny '' chlebek'' ..na zdjęciu może nie wygląda najładniej , zdjęcie robione telefonem wieczorem .. Przepis z bloga Dorotki.
Składniki na 1 chlebek:
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
300 ml wody
Na posypkę (proporcje z książki, mi wystarczyła połowa tej posypki):
70 g cukru
1½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i rozetrzeć w rękach, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać mleko w proszku, sól, łyżeczkę cukru, drożdże. Stopniowo wlewać letnią wodę i wyrobić ciasto.
Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i podzielić na 30 równych części, z których uformować kulki. [ ja brałam po kawałku ciasta i od razu układałam ..i nie były równej wielkości i nawet nie liczyłam]
W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę - tortownicę o średnicy 20 cm. Uformowane kulki obtaczać w posypce i układać w formie. 14 kulek kładziemy na dno, w równych odstępach, a pozostałe tworząc na nich drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na 30 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).
Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC, po 15 minutach przykrywając folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekł. Studzić na kratce, posypać pozostałym cukrem, można podawać ciepły.
Przepis dodaję do akcji Korzenny tydzień 2011.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/426-spiced-bubble-bread.html