Wykonanie

600 g
pszennej mąki + do podsypania1 łyżka truvii lub innej substancji słodzącej1, 1/2 łyzeczki
soli1 łyżka aktywnych, suchych
drożdży440 ml bardzo ciepłej
wody2 łyżki miękkiego
masła + odrobina do posmarowania1 kopiasta łyżka
siemienia lnianego (opcjonalnie)1 kopiasta łyżka suszonego
rozmarynu (opcjonalnie)Do dużej miski miksera wsypać 200g
mąki,
cukier,
sól,
drożdże, zmiksować. Dodać
wodę i
masło, miksować na niskich obrotach przez 3 minuty. Dodać 100 g
mąki, miksować przez 4 minuty. Dodać pozostałą
mąkę, zagnieść. Przełożyć na blat roboczy posypany
mąką i ugniatać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( jeżeli będzie to konieczne dodać więcej
mąki) Przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Następnie ponownie ugniatać przez 5 minut, podzielić ciasto na pół, przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą część rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Jeden prostokąt posypać
rozmarynem, drugi siemieniem, zrolować od węższej strony. Przykryć i zostawić na godzinę. Piec 25-30 minut w 200 we wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyjąć, a górę bochenków posmarować rozpuszczonym
masłem, odstawić do ostygnięcia.Czy z
rozmarynem,


czy z
siemieniem lnianym.


Zawsze miękki, z rumianą, chrupiącą skórką.You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.