ßßß Cookit - przepis na Szkockie, białe pieczywko? Czemu nie! :)

Szkockie, białe pieczywko? Czemu nie! :)

nazwa

Wykonanie

600 g pszennej mąki + do podsypania
1 łyżka truvii lub innej substancji słodzącej
1, 1/2 łyzeczki soli
1 łyżka aktywnych, suchych drożdży
440 ml bardzo ciepłej wody
2 łyżki miękkiego masła + odrobina do posmarowania
1 kopiasta łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżka suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
Do dużej miski miksera wsypać 200g mąki, cukier, sól, drożdże, zmiksować. Dodać wodę i masło, miksować na niskich obrotach przez 3 minuty. Dodać 100 g mąki, miksować przez 4 minuty. Dodać pozostałą mąkę, zagnieść. Przełożyć na blat roboczy posypany mąką i ugniatać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( jeżeli będzie to konieczne dodać więcej mąki) Przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Następnie ponownie ugniatać przez 5 minut, podzielić ciasto na pół, przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą część rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Jeden prostokąt posypać rozmarynem, drugi siemieniem, zrolować od węższej strony. Przykryć i zostawić na godzinę. Piec 25-30 minut w 200 we wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyjąć, a górę bochenków posmarować rozpuszczonym masłem, odstawić do ostygnięcia.
Czy z rozmarynem,
czy z siemieniem lnianym.
Zawsze miękki, z rumianą, chrupiącą skórką.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/10/szkockie-biae-pieczywko-czemu-nie.html