ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z rozmarynem

Chleb żytni z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Chcąc zmienić nieco smak tradycyjnego żytniego chleba dorzuciłem trochę rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie. Potem dodałem jedno jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne pieczywo. Mój chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :)
Składniki :
Na noc przygotować zaczyn z:
200 ml ciepłej wody, 3 łyżek zakwasu i mąki żytniej w takiej ilości, aby zaczyn miał konsystencję owsianki ( około 3/4 szklanki ). Przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Rano dodać:
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczkę soli,
- posiekane igiełki świeżego rozmarynu ( dałem z jednej gałązki ),
- garść siemienia lnianego,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- około 1 szklanki mąki pszennej
Ciasto dokładnie wyrobić mikserem z hakami, na koniec dodać jedno pokrojone jabłko. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać wierzch mąką i piec do zrumienienia. Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wyda głuchy dźwięk. Ja zazwyczaj, gdy chleb jest rumiany wyjmuję z formy i jeszcze dopiekam.
W moim bochenku w jednym miejscu odeszła skórka, ponieważ podczas wyrastania przykleił się papier do pieczenia i niepotrzebnie go odkleiłem :)
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/04/chleb-zytni-z-rozmarynem.html