Wykonanie
Chcąc zmienić nieco smak tradycyjnego
żytniego chleba dorzuciłem trochę
rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie.
Potem dodałem jedno
jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne
pieczywo. Mój
chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem
drożdży i poczuć ten smak :)
Składniki :Na noc przygotować zaczyn z:200 ml ciepłej
wody, 3 łyżek zakwasu i
mąki żytniej w takiej ilości, aby zaczyn miał konsystencję owsianki ( około 3/4 szklanki ). Przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej.Rano dodać:- 250 ml ciepłej
wody,- 1 łyżeczkę
soli,- posiekane igiełki świeżego
rozmarynu ( dałem z jednej gałązki ),- garść
siemienia lnianego,- 2 szklanki
mąki żytniej,- około 1 szklanki
mąki pszennejCiasto dokładnie wyrobić mikserem z hakami, na koniec dodać jedno pokrojone
jabłko. W razie potrzeby dosypać
mąki. Ciasto przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać wierzch
mąką i piec do zrumienienia.
Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wyda głuchy dźwięk. Ja zazwyczaj, gdy
chleb jest rumiany wyjmuję z formy i jeszcze dopiekam.W moim bochenku w jednym miejscu odeszła skórka, ponieważ podczas wyrastania przykleił się papier do pieczenia i niepotrzebnie go odkleiłem :)