Wykonanie
Domowe
pieczywo wciągnęło mnie do tego stopnia, że co tydzień piekę
chleb. Za każdym razem inny. Dzisiaj przedstawiam wspaniały wypiek z dużą ilością
siemienia lnianego, które sprawia, że
chleb jest nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy.
Źródło
Składniki na zaczyn:
30 g zakwasu żytniego
100 g
pszennej mąki100 g
wodyWymieszać, odstawić na 12-16 h.
Siemię lniane:
100 g
siemienia lnianego180 ml
wodyWymieszać, odstawić na 12-16 h.
Następnie zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:
100 g
mąki żytniej (dowolnej)
400 g
mąki pszennej (dowolnej)
400 g
wody15 g świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
soli (ok. 17 g)
Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej
olejem, wysypanej
otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w Waszej kuchni. Może to zająć 30-60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Wstawić
chleb (wierzch delikatnie spryskać
wodą). Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.Uwaga: ten
chleb najlepiej kroić następnego dnia.
Smacznego!