ßßß
ŹródłoSkładniki na zaczyn:30 g zakwasu żytniego100 g pszennej mąki100 g wodyWymieszać, odstawić na 12-16 h.Siemię lniane:100 g siemienia lnianego180 ml wodyWymieszać, odstawić na 12-16 h.Następnie zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:100 g mąki żytniej (dowolnej)400 g mąki pszennej (dowolnej)400 g wody15 g świeżych drożdży2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w Waszej kuchni. Może to zająć 30-60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Wstawić chleb (wierzch delikatnie spryskać wodą). Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.Uwaga: ten chleb najlepiej kroić następnego dnia.Smacznego!