ßßß Cookit - przepis na Pszenno - żytni chleb z siemieniem lnianym

Pszenno - żytni chleb z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo wciągnęło mnie do tego stopnia, że co tydzień piekę chleb. Za każdym razem inny. Dzisiaj przedstawiam wspaniały wypiek z dużą ilością siemienia lnianego, które sprawia, że chleb jest nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy.
Źródło
Składniki na zaczyn:
30 g zakwasu żytniego
100 g pszennej mąki
100 g wody
Wymieszać, odstawić na 12-16 h.
Siemię lniane:
100 g siemienia lnianego
180 ml wody
Wymieszać, odstawić na 12-16 h.
Następnie zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:
100 g mąki żytniej (dowolnej)
400 g mąki pszennej (dowolnej)
400 g wody
15 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)
Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w Waszej kuchni. Może to zająć 30-60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Wstawić chleb (wierzch delikatnie spryskać wodą). Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.Uwaga: ten chleb najlepiej kroić następnego dnia.
Smacznego!
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Pszenno-zytni-chleb-z-siemieniem-lnianym.html