ßßß Cookit - przepis na Bauernbrot- Chleb wiejski

Bauernbrot- Chleb wiejski

nazwa

Wykonanie

Naprawde wciagnelam sie w pieczenie chleba, choc raz na tydzien jakis pieke. Ten jest naprawde pyszniutki- "faza" na chleby drozdzowe nadal u mnie trwa.
Przepis zaczerpnelam stad: http://www.flowerek.com/pieczywo/chleb-wiejski-bauernbrot/ . Autorce serdecznie dziekuje.
Składniki:
(na 1 bochenek)
Zaczyn:
120g mąki pszennej
30g mąki żytniej z pełnego przemiału (ja użyłam typ 1150)
100g wody
2g świeżych drożdży
2g soli
Ciasto ostateczne:
290g mąki pszennej
60g mąki żytniej z pełnego przemiału
220g wody
7g świeżych drożdży
8g soli
254g zaczynu
Na zaczyn wszystkie składniki wymieszać i dobrze zagnieść. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc w temp. 16 stopni.
Na drugi dzień 7g drożdży rozrobić w małej ilości wody. Resztę wody dodać do zaczynu i również go rozprowadzić. Wszystkie składniki, łącznie z zaczynem, lecz bez soli, umieścić w misce i ugniatać 4 minuty zaczynając od wolnych obrotów, a kończąc na szybkich (u mnie 1 i 2, bo tylko tyle mogę). Następnie dodać sól i na średnich obrotach zagniatać przez około 6 minut. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie, po 30 minutach, raz złożyć. Po godzinie uformować okrągły bochenek, włożyć do koszyczka (ja używam też miski wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką) i odstawić przykryte na kolejne 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik podgrzać do 230 stopni, blachę, na której będzie pieczony chleb, równeż podgrzać. Wyłożyć wyrośnięty chleb (wyrzucić delikatnie z koszyczka), naciąć i piec 15 minut, po czym na chwilę otworzyć drzwi piekarnika, aby wypuścić parę. Piec kolejne 20 minut, przy czym ostatnie 5 minut piec przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzić na kratce.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/05/Bauernbrot-Chleb-wiejski.html