ßßß
Składniki:(na 1 bochenek)Zaczyn:120g mąki pszennej30g mąki żytniej z pełnego przemiału (ja użyłam typ 1150)100g wody2g świeżych drożdży2g soliCiasto ostateczne:290g mąki pszennej60g mąki żytniej z pełnego przemiału220g wody7g świeżych drożdży8g soli254g zaczynuNa zaczyn wszystkie składniki wymieszać i dobrze zagnieść. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc w temp. 16 stopni.Na drugi dzień 7g drożdży rozrobić w małej ilości wody. Resztę wody dodać do zaczynu i również go rozprowadzić. Wszystkie składniki, łącznie z zaczynem, lecz bez soli, umieścić w misce i ugniatać 4 minuty zaczynając od wolnych obrotów, a kończąc na szybkich (u mnie 1 i 2, bo tylko tyle mogę). Następnie dodać sól i na średnich obrotach zagniatać przez około 6 minut. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie, po 30 minutach, raz złożyć. Po godzinie uformować okrągły bochenek, włożyć do koszyczka (ja używam też miski wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką) i odstawić przykryte na kolejne 60 minut do wyrośnięcia.Piekarnik podgrzać do 230 stopni, blachę, na której będzie pieczony chleb, równeż podgrzać. Wyłożyć wyrośnięty chleb (wyrzucić delikatnie z koszyczka), naciąć i piec 15 minut, po czym na chwilę otworzyć drzwi piekarnika, aby wypuścić parę. Piec kolejne 20 minut, przy czym ostatnie 5 minut piec przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzić na kratce.