Wykonanie
Składniki :1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej '1 łyżeczka
soli1 paczuszka ok 7g suchych
drożdżypół szklanki zakwasu1 szklanka ciepłej
wody / jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać więcejDo miski wsypujemy połowę
mąki , zakwas ,
sól i trochę
wody , mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę .Następnie dosypujemy pozostałe składniki i dolewamy resztę
wody . Jeśli cisto jest zbyt rzadkie podsypujemy
pszenną mąką . Cisto ugniatamy , formujemy kulę i pozostawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką na kilka godzin , a najlepiej na całą noc .Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy . Ja z tej ilości ciasta upiekłam 3 małe
chlebki w aluminiowych foremkach do pasztetów , ale można upiec jeden większy chlebek np w formie keksówce .Formę smarujemy dokładnie małą ilością
oleju i obsypujemy
mąką . Cisato układamy w formie i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia . Piec nagrzewamy do 250 C . Pieczemy ok 45-50 min .Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy tak aby
chleb miał dostęp powietrza od
spodu np. na kratce .