ßßß Cookit - przepis na Chleb francuski

Chleb francuski

nazwa

Wykonanie

Sobota, blady świt, a ja siedzę i przepis na kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :)
Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis (www.przepisnachleb.pl) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował.
A wracając do nazwy to pewnie stąd się wzięła, że chleb jest taki bardzo delikatny, neutralny w smaku. Taki idealny kanapkowy. A tak na marginesie to jest szybki w zrobieniu. Wyrabia się go krócej niż zwykle i wyrasta też szybciej. Zatem jak mamy mało czasu, a nie lubimy jeść chleba ze sklepu to ten będzie idealny.
Składniki na 2 bochenki:
1100 g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
30 g miękkiego masła
700 ml ciepłej wody
Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki), szybko skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut jednocześnie zwiększając temperaturę do 220 stopni.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/05/chleb-francuski.html