Wykonanie
Chleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej
pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania
chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany
mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany kamień ewentualnie blachę..Chlebek pięknie wyrósł..i pięknie się upiekł..chrupiąca skórka...zaraz po upieczeniu [ wiem, że gorącego się nie je] musiałam odkroić piętkę i zjeść ..taka piętka i szklanka
mleka..pycha..
40 dkg
mąki pszennej10 dkg
mąki żytniej1 łyżka
soli30 g
drożdży świeżych50 g miękkiego
masła300 ml
wodyWszystkie składniki przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto[ można zrobić też ręcznie].Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia.Uformować bochenek i przełożyć do koszyka [ u mnie durszlak wyłożony ściereczką i posypany
mąką].Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.Kamień do pieczenia włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do 220 stopni .Wyjąć kamień [ ostrożnie bo gorący ] i przełożyć
chleb z koszyka [ durszlaka] .Piec około 30-40 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru.