Wykonanie
Kolejny przepis z książki Potrawy z
ciasta drożdżowego .Bardzo spodobało mi się pieczenie domowego
chleba. Piekłam już kilkakrotnie różne wersje, ale wciąż nie znalazłam idealnej wersji.
Chleb kukurydziany powstał przypadkiem - miałam
mąkę kukurydzianą i zastanawiałam się co z nią zrobić. Pomysł na
chleb okazał się trafiony. Bardzo prosty przepis, a
chleb wyśmienity. Polecam!
SKŁADNIKI320 g
mąki pszennej180 g
mąki kukurydzianej350 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży1 łyżka
masła1 łyżeczka
soliPRZEPISDo miski przesiewamy
mąkę pszenną i kukurydzianą, wlewamy
wodę, dodajemy
drożdże i
sól. Wszystko miksujemy ok 5 minut.Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną
mąką, dodajemy
masło i zagniatamy ok 15 minut.Następnie ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką - odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.Ciasto przekładamy do formy keksowej (ja wybrałam jednorazowe, aluminiowe - 2 sztuki) i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C. Na dole piekarnika umieszczamy formę z wrzątkiem.
Chleb pieczemy ok 10 minut z parą, następnie naczynie z
wodą wyciągamy i
chleb pieczemy jeszcze ok 30 minut.