ßßß
SKŁADNIKI320 g mąki pszennej180 g mąki kukurydzianej350 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży1 łyżka masła1 łyżeczka soliPRZEPISDo miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą, wlewamy wodę, dodajemy drożdże i sól. Wszystko miksujemy ok 5 minut.Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, dodajemy masło i zagniatamy ok 15 minut.Następnie ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką - odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.Ciasto przekładamy do formy keksowej (ja wybrałam jednorazowe, aluminiowe - 2 sztuki) i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C. Na dole piekarnika umieszczamy formę z wrzątkiem.Chleb pieczemy ok 10 minut z parą, następnie naczynie z wodą wyciągamy i chleb pieczemy jeszcze ok 30 minut.