Wykonanie
Ostatnio tak bardzo spodobało mi się wyrastanie
ciasta drożdżowego w zimnej wodzie, że postanowiłam przetestować to jeszcze raz :-) W tym wariancie ciasto jest z
mąki pełnoziarnistej - po upieczeniu jest trochę bardziej kruche niż to z
mąki białej, ale rogaliki wyszły fantastyczne :-) nie za duże, idealne do małych 3,5 - letnich dłoni mojej córeczki :-) a to, że w dalszym ciągu nie potrafię pięknie zwijać rogalików nie ma najmniejszego znaczenia ;-)SKŁADNIKI4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mleka w proszku1 szklanka letniej
wody150 g
masła50 g
drożdży1 płaska łyżeczka
soliMąkę,
mleko i
sól wsypujemy do miski i rozcieramy w dłoniach z pokrojonym na kawałki
masłem.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do miski. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut. Następnie wkładamy je do foliowej
torebki, szczelnie zawiązujemy i wkładamy do dużej miski z zimną
wodą. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypłynie na powierzchnię
wody (trwa to ok. 30 - 40 minut). Następnie wyjmujemy ciasto z
torebki i dzielimy na dwie części i formujemy je w kulki. Stolnicę posypujemy
płatkami owsianymi i rozwałkowujemy na nich jedną z kulek. Powstały placek dzielimy na sześć części (tak jak dzieli się pizzę), posypujemy je
płatkami i zwijamy rogaliki. To samo robimy z drugą kulką. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.