Wykonanie
autor przepisu Viola
500 g
mąki pszennej300 ml ciepłej
wody2 łyżeczki sypkich
drożdży50 g
masła1 płaska łyżeczka
soliDo dużej miski wsypujemy
mąkę,
drożdże i
sól, mieszamy.Wlewamy
wodę, mieszamy. Przekładamy ciasto na blat roboczy oprószony
mąką, dodajemy
masło i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na ok 10 min.
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy nasze ciasto, następnie formujemy wałek z którego odcinamy kawałki, by mogły powstać nasze cudeńka :DMoje sposoby :)Bułeczka Muszelka
Zaplatany Rogalik
Warkoczykowy Paluch
(Nie)
zwykła BułkaBułeczki układamy na macie silikonowej lub na papierze do pieczenia, zachowując odstępy
między nimi. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.Pieczemy w temp. 180 st we wcześniej nagrzanym piekarniku.Mniejsze wyroby ok 20 min zaś większe ok 30 min.
Po tym czasie pozostaje nam tylko delektować się zapachem, wyglądem i smakiem :)
BON APPÉTIT !