Wykonanie
Chleb jabłkowy pieczony na poolish

Uważam, ze polski
chleb smakuje najlepiej. Ostatnio upiekłam
chleb jabłkowy na rozczynie zwanym poolish . Poolish to polski wynalazek, z którego powinniśmy być dumni, bo takie
kraje jak Francja i Włochy również używają poolish do swoich
chlebowych i nie tylko wypieków.
Chleb jabłkowy pieczony na poolish ma fantastyczną “dziurawą strukturę”, chrupiącą skórkę i pachnie
jabłkami, bo oprócz smażonych
jabłek dodałam również
jabłkowy, wytrawny cider. Taki domowy
chleb pieczony na poolish wymaga czasu, ale warto spróbować upiec go, bo jest bardzo dobry, a i jak się wszystko dokładnie zaplanuje, to wcale nie odczuwa się, że
chleb jest czasochłonny. Po takim
chlebowym wypieku pachnie w domu jak w piekarni!


Przepis na
chleb jabłkowy pieczony na poolishSkładniki:Rozczyn – poolish5 g
drożdży300 g zimnej
wody300 g
mąki pszennejpoolish6 g
drożdży100 g
mąki żytniej, nie przesianej, lekko ziarnistej600 g
mąki pszennej300 g
jabłkowego cider18 g
soli3
jabłka10 g
masła1 łyżka
brązowego cukruWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie i dodaj
make. Zakręć rozczyn – poolish, przykryj szczelnie folia i odstaw na 14-16 godzin. Poolish jest gotowy jak się zapada na środku.
Jabłka ze skórką pokrój w kostkę i podsmaż na
maśle z dodatkiem
cukru. Mają być miękkie ale zachować kształt. Ostudź.Zwykle na drugi dzień zacznij wyrabiać ciasto
chlebowe. Ja robię to przy pomocy kuchennego asystenta. Do misy wlej rozczyn, dodaj pokruszone i rozpuszczone w cider
drożdże oraz obie
maki. Ważne jest aby sol się nie stykała na początku z
drożdżami, wiec zacznij wyrabiać ciasto
chlebowe przez piec minut i dopiero po tym czasie dodaj sol. Wyrabiaj ciasto przez 20 minut, łącznie. Pod koniec wyrabiania dodaj ostudzone
jabłka.Oprósz
maka i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. W międzyczasie na oproszonej
mąką stolnicy wyłóż ciasto
chlebowe 3
razy i
zwiń po dwa
razy. Ciasto w ten sposób się napowietrza i lepiej rośnie. Z czasem ciasto będzie tez mniej klejące.Po wyrośnięciu podziel ciasto
chlebowe na 3 części ( moje ważyły 600 gram), uformuj z nich bochenki, a na środek wciśnij krążek
jabłka. Pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej 1 godzinę. Możesz “podeprzeć”
chlebki ściereczkami, aby się nie rozrósł na boki, lub wkładać je do wyrośnięcia do specjalnych koszyków.Piecz
chleb jabłkowy w piekarniku najpierw na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut, a
potem 35 minut na 200ºC również termoobieg.

Polecane przepisy
Chlebki Fougasse z
oliwkamiPszenny chleb z
boczkiem i
czosnkiemBagietki na zakwasieLubisz
czosnek,
cebulę i
ser…Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Może pangratatto