ßßß Cookit - przepis na Chleb jabłkowy

Chleb jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Chleb jabłkowy pieczony na poolish
Uważam, ze polski chleb smakuje najlepiej. Ostatnio upiekłam chleb jabłkowy na rozczynie zwanym poolish . Poolish to polski wynalazek, z którego powinniśmy być dumni, bo takie kraje jak Francja i Włochy również używają poolish do swoich chlebowych i nie tylko wypieków.
Chleb jabłkowy pieczony na poolish ma fantastyczną “dziurawą strukturę”, chrupiącą skórkę i pachnie jabłkami, bo oprócz smażonych jabłek dodałam również jabłkowy, wytrawny cider. Taki domowy chleb pieczony na poolish wymaga czasu, ale warto spróbować upiec go, bo jest bardzo dobry, a i jak się wszystko dokładnie zaplanuje, to wcale nie odczuwa się, że chleb jest czasochłonny. Po takim chlebowym wypieku pachnie w domu jak w piekarni!
Przepis na chleb jabłkowy pieczony na poolish
Składniki:
Rozczyn – poolish
5 g drożdży
300 g zimnej wody
300 g mąki pszennej
poolish
6 g drożdży
100 g mąki żytniej, nie przesianej, lekko ziarnistej
600 g mąki pszennej
300 g jabłkowego cider
18 g soli
3 jabłka
10 g masła
1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj make. Zakręć rozczyn – poolish, przykryj szczelnie folia i odstaw na 14-16 godzin. Poolish jest gotowy jak się zapada na środku.
Jabłka ze skórką pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru. Mają być miękkie ale zachować kształt. Ostudź.
Zwykle na drugi dzień zacznij wyrabiać ciasto chlebowe. Ja robię to przy pomocy kuchennego asystenta. Do misy wlej rozczyn, dodaj pokruszone i rozpuszczone w cider drożdże oraz obie maki. Ważne jest aby sol się nie stykała na początku z drożdżami, wiec zacznij wyrabiać ciasto chlebowe przez piec minut i dopiero po tym czasie dodaj sol. Wyrabiaj ciasto przez 20 minut, łącznie. Pod koniec wyrabiania dodaj ostudzone jabłka.
Oprósz maka i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. W międzyczasie na oproszonej mąką stolnicy wyłóż ciasto chlebowe 3 razy i zwiń po dwa razy. Ciasto w ten sposób się napowietrza i lepiej rośnie. Z czasem ciasto będzie tez mniej klejące.
Po wyrośnięciu podziel ciasto chlebowe na 3 części ( moje ważyły 600 gram), uformuj z nich bochenki, a na środek wciśnij krążek jabłka. Pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej 1 godzinę. Możesz “podeprzeć” chlebki ściereczkami, aby się nie rozrósł na boki, lub wkładać je do wyrośnięcia do specjalnych koszyków.
Piecz chleb jabłkowy w piekarniku najpierw na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut, a potem 35 minut na 200ºC również termoobieg.
Polecane przepisy
Chlebki Fougasse z oliwkami
Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem
Bagietki na zakwasie
Lubisz czosnek, cebulę i ser
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Może pangratatto
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-jablkowy-pieczony-na-poolish