Wykonanie
mar 28th Chrupiące
bagietkiChrupiące z zewnątrz, puszyste w środku a do tego bardzo łatwe i względnie szybkie w wykonaniu – idealny przepis, aby osiągnąć wspaniały efekt i się zbytnio nie natrudzić:). Tak wyglądają nasze
bagietki:
Potrzebne składniki:- 390g
mąki pszennej tortowej,- 150ml gorącej
wody (ok. 75 stopni),- 50ml letniej
wody,- 10g świeżych
drożdży,- płaska łyżka
miodu,- 8g
soli.W obszernej misce mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy
miód – jeżeli jest skrystalizowany możemy rozpuścić go w naszej gorącej wodzie, którą właśnie teraz dodajemy. Mieszamy lekko łyżką i dodajemy
drożdże rozpuszczone w 50ml letniej
wody. Całość wyrabiamy na sprężystą jednolitą kulę, smarujemy
oliwą i odstawiamy pod przykryciem na około dwie godziny w ciepłe miejsce (30-35 stopni).Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz krótko ciasto i formujemy z niego 2 podłużne prostokąty. Aby z każdego powstał długi wałek zawijamy ciasto jak na zdjęciach, mocno naciągając brzeg na końcu i zakładając go pod spód:
Teraz smarujemy
bagietki oliwą i nacinamy
ostrym nożem – gdy ją dobrze naciągnęliśmy, nacięcia estetycznie się rozchylą. Następnie odstawiamy całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 min, po czym wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 12 minut. Wtedy na chwilę otwieramy piekarnik i spryskujemy
bagietki wodą, aby miały błyszczącą, chrupiącą skórkę i pieczemy jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu wyjmujemy je od razu na drewnianą kratkę.My nigdy nie możemy się doczekać, aż ostygną i konsumujemy je prawie od razu najczęściej ze świeżym
masłem czosnkowym… hmmmm…