Wykonanie
Jest to najlepszy
pszenny chleby jaki dotąd upiekłam. Cudowna chrupiąca skórka,struktura, no i ten smak. Sekretem tego
chleba jest pieczenie w garnku żeliwnym i długie wyrabianie.Idealny na świąteczny stół, na pewno zachwyci niejednego smakosza podczas rodzinnego spotkania.Ten wspaniały przepis znalazłam u Pawła&MagdySkładniki:600 g
mąki pszennej (typ 650)360 g
wody2 łyżeczki
soli2łyżeczki
cukru25 g
drożdży świeżychDodatkowo:
mąka do posypania
chlebaduży garnek żeliwny (4 , 5 l)
Drożdże pokruszyć dodać, jedną łyżeczkę
cukru, dwie łyżki
mąki i 150 ml
wody. Odstawić na 10 minut, żeby
drożdże ruszyły. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto ok 15 minut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie ok 20 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć. Formujemy podłużny bochenek, boki ciasta zawijamy do środka i układamy na papierze do pieczenia posypanego delikatnie
mąką. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia. Na ok 30 minut przed końcem wyrastania wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywą do piekarnika i ustawiamy tem. 230 C. Gdy
chleb już wyrośnie delikatnie oprószamy go
mąką i nacinamy nożem wzdłuż i w szerz. Bardzo ostrożnie wyciągamy garnek zdejmujemy pokrywę i przekładamy wraz z papierem do pieczenia, zakrywamy pokrywą i przekładamy do piekarnika. zmniejszamy tem do 220C i pieczemy
chleb przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zmniejszamy tem. do 210 i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Wyjmujemy
chleb z garnka i studzimy na kratce minimum 1 godzinę.