Wykonanie

Czasem przychodzą leniwe, cieplejsze dni, kiedy nie chce się piec, naprawdę. A jeść trzeba ;). Postanowiłam odkurzyć więc kilka starych, dobrych przepisów na
pieczywo z maszyny. Zaczęłam od
chleba, do którego
mąkę -
granary flour - można znaleźć tylko w UK (niestety, nie znam jej polskiego odpowiednika, prawdopodobnie go nawet nie ma).
Chleb jest pyszny, z lekko zwartym miąższem,
orzechowym zapachem, z
płatkami, o nieprzeciętnym smaku, który zawdzięcza brązowej
mące. Jeśli tylko macie możliwość kupienia
mąki, zachęcam do wypróbowania :). Przepis Joanny Farrow.Składniki na 1 bochenek:300 ml
wody30 g miękkiego
masła1,5 łyżeczki
soli500 g
mąki granary1 łyżka
brązowego cukru1 i 1/4 łyżeczki suchych
drożdży (fast-action)Wszystkie składniki wrzucić do maszyny w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do pieczenia
chleba razowego (wholemeal programme), wybrać wielkość
chleba 750 g (1,5 lb) i pożądany kolor skórki.Po skończeniu pieczenia
chleb wyjąć z maszyny i wystudzić na kratce.Smacznego :)