Wykonanie
Upiekłem ostatnio wspaniały
chleb! Jest bardzo smaczny i aromatyczny, w dodatku prosty w wykonaniu, więc idealny do podzielenia się z
Wami. W
chlebie jest
kminek, za którym nie przepadam, jednak nie jest on tu drażniący i świetnie pasuje do reszty aromatów i smaków - nie rezygnujcie z niego :)Do upieczenia dwóch bochenków potrzebujesz:- 2,5 szklanki
mąki żytniej (moja była typu 700)- 2,5 szklanki
mąki pszennej typ 650 , plus trochę do podsypania- 1 i 3/4 szklanki letniej
wody- 1/4 szklanki
brązowego cukru- 1/4 szklanki melasy ( jeśli nie masz, dodaj
wodę z
brązowym cukrem w proporcji 1:1)- 20 g
drożdży- 2 łyżek roztopionego
masła- skórki z jednej
pomarańczy- 1 łyżki
soli- 2 łyżeczek
kminku- 1 łyżki roztopionego
masła do posmarowania
chlebów.
Drożdże rozpuść w połowie szklanki ciepłej (nie gorącej)
wody, dodaj łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki pszennej. Pozostaw do lekkiego spienienia, dzięki temu masz pewność, że
drożdże pracują. Pozostałe składniki wymieszaj i dodaj do nich wyrośnięte
drożdże. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, nieklejącej się do rąk masy. Może to trwać dobre 5 minut. Uformuj z ciasta kulkę, włóż do dużej miski oprószonej
mąką, samo ciaso też delikatnie posyp
mąką pszenna, miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - do podwojenia objętości.

Następnie podziel ciasto na pół. Na blasze z papierem do pieczenia rozsyp trochę
mąki. Każdą z dwóch części przekształć w bochenek formując kulę a następnie rozciągając go do owalnego kształtu - z łączeniem na spodzie. Dwa bochenki ułóż na papierze do pieczenia. Następnie posmaruj je roztopionym
masłem. Przykryj luźno folią i zostaw na kolejne dwie godziny,
chleby znacznie urosną.Nagrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Płytko natnij
chleby nożem, najlepiej nożem z ząbkami. Piecz
chleb przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu studź na kratce.