Wykonanie
By MagicPot, 23 września 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Domowy
chleb żytni to nasz ostatnio ulubiony główny składnik do kanapek. Gdy po raz pierwszy go upiekłam – od tamtej
pory nie piekę już żadnego innego
chleba.Z poniżej podanych składników piekę
chleb w brytfance ceramicznej o wymiarach 12 cm szerokości x 27 cm długości x 8 cm wysokości, który wystarcza nam na dwa góra trzy dni. Trzeciego dnia, gdy go wykańczamy nadal jest miękki i przepyszny.Podczas przygotowywania domowego
chleba żytniego pamiętajcie by nie użyć więcej
wody, w przeciwnym wypadku
chleb od środka będzie mokry, jakby nie był dopieczony – zakalec. Nie ulegajcie pokusie dodania
wody – przetestowałam kwestię ilości
wody wiele
razy i wiem, by jej nie dodawać więcej aniżeli podana ilość w przepisie.375g
mąki żytniej typu 720125g
mąki żytniej pełnoziarnistej typu 2000pół łyżki
drożdży suchych lub 25g
drożdży świeżychjedna łyżeczka
soli375ml
wodyjedna łyżka
miodumasło i
mąka do przygotowania formy pod wypiek
chlebaW pierwszej kolejności odważyłam
mąkę żytnią żytnią – oba typy i dokładnie wymieszałam w misce. Następnie odmierzyłam 250ml
wody i wymieszałam z
mąką.
Wody jest za mało by całą
mąkę wymieszać, lecz nie przejmujcie się tym. Miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce z dala od przeciągów.Po upływie godziny odmierzyłam 125ml
wody – ciepłej
wody. Odmierzyłam 100ml
wody w temperaturze pokojowej i dolałam 25ml gorącej, przegotowanej
wody – w ten sposób uzyskałam ciepłą
wodę idealną dla
drożdży.Do miski z
mąką wpierw wsypałam
drożdże i zalałam je ciepłą
wodą, dodałam
sól,
miód i wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto było bardzo gęste, ale udało się dokładnie wymieszać. W trakcie mieszania kilka
razy wbijałam łyżkę w ciasto. Mieszałam około 5 minut i ponownie odstawiłam, tym razem na 90 minut w ciepłe miejsce – za każdym razem staram się w czasie wyrastania coś gotować na kuchence – mam zagwarantowane, że ciasto wyrośnie.Następnie brytfankę nasmarowałam
masłem i obsypałam
mąką. Ciasto delikatnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do brytfanki i odstawiłam na 30 minut ponownie w ciepłe miejsce.Po 30 minutach nagrzałam piekarnik na maksymalną temperaturę – u mnie to 250˚C.Brytfankę z wyrośniętym
ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłam do 200˚C i zapiekałam jeszcze 20 minut.Po upieczeniu wyjęłam
chleb z brytfanki i odłożyłam na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego!Polecam inne przepisy z Domowej Piekarni: