Wykonanie
Składniki:1 kg pokrojonego w kostkę miąższu
cukiniiWoda1 kg
mąki pełnoziarnistej pszennej10 dag świeżych
drożdżyŁyżka
soli10 dag płynnego
miodu15 dag
masłaCukinię podlej 2 łyżkami
wody i duś do miękkości 10-15 minut .Uduszoną
cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp
mąkę pszenną .
Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej
cukinii i razem z
solą ,
miodem oraz
masłem dodaj do miski .Całość wygniataj tak długo , aż powstanie gładkie ciasto.W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę
mąki .Z ciasta uformuj kulę , przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce .Po tym czasie ciasto ponownie wyrób .Włóż wyrośnięte ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .
Chleb kroić dopiero po 4 godzinach .
/źródło ,,upiecz swój
chleb ,,/